Митов: ПП решиха да чупят, отказват да участват в поправянето

"Продължаваме промяната" решиха да чупят, а сега отказват да участват в поправянето. Това е безотговорно поведение. Нека седнат и размислят. Тук залогът е благоденствието на нацията. Управлението на публичните финанси трябва да се дисциплинира и трябва широко разбиране на това, за да продължим напред. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Той призова да „престанем да ругаем институциите си“. Депутатът от ГЕРБ припомни, че във всички парламентарни демокрации, включително по-стари от нашата, е имало подобни тежки кризи, в които е трябвало да се разплитат възли. „Нищо извънредно не се е случило. Парламентът намери някакъв принцип около, който да се обедини и да тръгне работата му. Случи се нормалното представител на най-голямата партия да стане председател“, каза Митов по БНТ.

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира и дали имаме нова коалиция след избора на Вежди Рашидов за председател на 48 НС. „Едно е да избереш председател на парламента, където политическите партии трябва да проявят разум, съвсем друго е когато става въпрос за коалиция. Ако си говорим за бъдеща коалиция, трябва да подхождаме сериозно. Трябва да се спре с тези упражнения. Държавата е изправена пред сериозни предизвикателства“, каза той.

Според него в ситуацията, в която сме, единственото нещо, което можем да направим е да започнем да разговаряме помежду си и да намерим решения.

„Днес ще има срещата на Контактната група, надявам се всички партии да откликнат. Апелирам към разум. Ситуацията е такава, че държавата е пред счупване или вече е счупена. Правителството на Бойко Борисов остави 12 млрд. фискален резерв, които бяха харчени безразборно и от служебните кабинети, в които Асен Василев и Кирил Петков бяха министри, и от редовното правителство на четворната коалиция“, заяви Даниел Митов и добави: „Тепърва ще разберем къде са отишли тези пари. Разбираме, че ще са необходими 15 млрд. нов дълг при 7% дефицит. Това ни отдалечава от еврозоната. Оставиха ни това наследство и сега ни казват: намерете си партньори“.

Той подчерта, че бюджетът е продънен, високите цени на енергията натискат бизнеса и гражданите. „Продължаваме промяната“ са поели ангажимент за либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители, това на практика означава повишаване на цените на тока. Това го направиха само и единствено, за да минат така наречените батерии“, каза Митов.

Той заяви, че в момента персоналният състав на кабинета не е най-важното нещо.

„Трябва да се върви към идентифициране на проблемите на държавата и да се нормализира живота на гражданите. Вижда се единствено желанието да започнем нормален политически разговор и тези, които счупиха нещата не да ни казват оправяйте се, а да участват в поправянето на счупеното“, призова Митов. /БГНЕС