Митов: Служебното правителство удря неудобни за тях фирми, за да сложи свои

Санкциите са естествено продължение на заявката на новата американска администрация да укрепват и подпомагат своите съюзници в укрепването на демократичните институции. Това е протегната ръка, заяви Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ пред бТВ.

Тепърва предстоят такива подобни действия и в други държави, които са съюзници на САЩ и имат изоставане в развитието на демокрацията. Когато президентът на САЩ подписва подобен тип санкции те са резултат от информация, която е постъпила в бюрото в МФ на САЩ от конгресмени от управляващи и опозиция. В такива случаи се вземат мерки и санкции, които имат сериозни последствия след това при прилагането им. Служебният кабинет подготви постановление на МС за това, че ще започнат да удрят бизнеси в България, които са според тях свързани с въпросните лица (бел. ред. Пеевски и Божков). Кой определя тази свързаност – шефът на НАП и ДАНС, тоест институциите, които служебният кабинет атакува и смени техните началници. Председателят на НАП - този човек ще определя кои бизнеси са свързани и кои не, и по какъв начин, заяви Митов.

Аз питам дали банките, които са отпускали кредити на определени фирми, след това фирмите са си върнали кредитите, дали тези банки попадат под санкции заради подобен тип транзакции, попита Митов. Според него служебното правителство удря неудобни за тях фирми, за да сложи свои. Тук може да се стигне до преследване на бизнеси, които не са удобни на Румен Радев, Спецов или министъра на финансите, подчерта Митов. Сигурно Рашков и Божков имат някаква свързаност, не бих искал да видя подмяната на един модел със същия модел, просто да се сменят физиономиите. Очевидни са топлите отношения между Радев и Божков, каза Митов.

Призовавам нашите опоненти да не се превръщат в клеветници. Виждам да се правят опити да бъдат демонизирани цели организации и партии. Нашите опоненти непрекъснато демонизират ГЕРБ, каза още Митов. /БГНЕС