Митове и истини за настинката и течението, което я причинява

Преди десет години, когато варианти на COVID-19 все още не циркулираха по света и всички бяхме малко по-свободни и по-невинни, Би Би Си публикува една от статиите, която повдигна най-много вежди сред италианците: Как да избегнем „течението" в Италия? Става въпрос за една от злините, които винаги са засягали това южноевропейско население: фаталното течение, пише Лило Монея от "Евронюз".

Авторът на статията аргументира интересна теория: италианците страдат от по-голямо разнообразие от болести, отколкото британците, тъй като изглежда имат "изключителни" познания по собствената си анатомия.

"Ако не можете да го назовете, не можете да го понесете. Ако не знаете къде е, това не може да ви навреди".

Италианците например знаят какво е болка във врата. Нещо, което не се приема за даденост, потвърждава испански колега, който от години живее с италианец. Преди да го срещна, „за мен от гърдите до краката всичко беше„ болки в корема “. Сега открих далака, черния дроб и червата. Знаех за съществуването на тези анатомични части, но не и че те биха могли да причинят болка по уникален и разпознаваем начин".

Кратката разходка през северната част на Англия през зимата подкрепя теорията за течението от статията на Би Би Си. Как могат всички онези безстрашни момчета и момичета с толкова леки дрехи да излязат посред мразовитата нощ без страх?

Да не говорим за определението за температура, което също варира в зависимост от европейската държава. Казаното, че имате температура при 37,5 ° C, например, не предизвиква нищо освен подигравки от страна на германци, французи или унгарци.

Хипохондриците, които четат тази статия, с разочарование ще открият, че може би, британците наистина са прави и че студът не ви разболява.

Всъщност, течението не може да направи нищо, ако не съдържа вируси или бактерии. Именно тези микроорганизми ни разболяват, те са, които ни карат да настинем, грип ... или още по-лошо.

Може да изглежда парадокс, но фактът, че се разболяваме през зимата, се дължи на факта, че „стоим у дома“, както научихме в тази пандемия - споделяйки същото пространство с толкова много други хора, които носят патогени .

Но италианците не са сами в тази вяра и както се казва в известната поговорка: зло на мнозина, утеха на глупаците "Ние се научаваме да се страхуваме от него, от момента, в който сме родени".

Има едно нещо, което ужасява бабите на Балканския полуостров. В Сърбия се нарича „промая“ и в Урбанския речник се определя като „мистична природна сила, отговорна за болестите и смъртта на милиони хора на Балканите през цялата история“.

„Промая“ е терминът, използван за определяне на въздушния поток, генериран от едновременното отваряне на два прозореца в една и съща къща или в противоположни части на една и съща стая.

В и около Сараево, когато хората говорят за „промя“ го свързват с термина „убийство“.

„Научаваме се да се страхуваме от момента, в който сме родени“, казва Мария, родом от Белград. "Когато „промаята“ дойде при вас с мокра коса, можете да се смятате за мъртъв. Когато сте малки, сте скептични. Но един ден осъзнавате, че главата ви боли, врата ви боли, носът ви е запушен и малко по малко започваш да се страхуваш от „промая“ ... докато и ти не кажеш на останалите да затворят прозорците".

Също така в Гърция прозорците трябва да бъдат затворени незабавно, за да се избегне каквото и да е течение, казва Ефтимия Смиксиоти пред „Евронюз“.

На руски език има изразът „просквозило“, от думата „сквозняк“ (текущ) - което означава да бъдеш ударен от порив на въздух. Той причинява дискомфорт и болка.

По същество това е същата "болест", причинена от „промая“, въпреки че трябва да се отбележи, че руснаците са много суеверни хора, ако е вярно, че нормалните жестове като свирене у дома или седене на пода се считат за знамения за лош късмет .

"В Източна Европа сме много по-уязвими по някакъв начин на студа. Обличаме се в пет слоя дрехи през септември и ги сваляме в средата на април", казва украински колега. "Да ходиш облечен само по риза при 15 ° C, както правят в Нидерландия, би било немислимо".

Във Франция изглежда, че по-старите поколения имат същата италианска фобия от "courant d'air", но мнозина смятат, че произходът на всички злини се дължи на климатизацията.

Настинките като причина за заболяване са признати от зората на западната медицина, пише медицински експерт в The Conversation.

През 16-ти век „обикновена настинка“ означава същото, както и днес; В традиционната китайска медицина настинката се възприема като състояние на дисбаланс между Ин и Ян. Ин представлява най-тъмните охлаждащи сили, докато Ян представлява по-леките и топли сили. Според тази парадигма настинката би била причинена от вдишването на студен вятър (чи ин).

В Страната на изгряващото слънце езикът отразява концепцията, че усещането за студ не е нищо повече от субективно състояние на ума и никога не можете да разберете дали друг човек е наистина студен или изглежда замръзва до смърт, а всъщност отвътре усеща топлина..

Ако англоговорящите са по-загрижени от така нареченото замразяване на мозъка или от това необяснимо замръзване, което понякога изпитваме, когато ядем сладолед, във Филипините има нещо, наречено "ihip ng hangin", буквално преведено като: порив на вятъра.

Майка ми винаги казва да не правим гримаси, защото ако вятърът някога духа в обратна посока, ще свърша с лице, парализирано от тази гримаса“, казва колега от филипински произход.

В Испания пациентите с парализа на Бел, най-честата форма на периферна парализа на лицето, често казват „това ми е от течението!“.

„... ще настинеш“ или „ще се простудиш“ са други два израза, широко използвани в тази страна.

Въпреки това, дори на Иберийския полуостров започват да съществуват еретици. Всъщност има такива, които започват да се съмняват в онези, които мислят, „че студът прониква през краката или чрез течение, или че се дължи на това, че не носите шал“.

След една година пандемия, може би осъзнаваме, че съветите за измиване на ръцете често могат да спасят много повече животи от предупреждението: „стойте далеч от течението“. / БГНЕС