Митрофанова: Мигрантите не се стремят към България, а към западноевропейските страни

Мигрантите от Афганистан не се стремят към България, Полша и Унгария. Те се стремят към западноевропейските страни, защото те дават добри условия. Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова, която участва в тържественото откриване на шахматния фестивал „Купа на Посланика на Русия”, в който участват представители от 8 държави, а самото събитие се провежда в руския културно-информационен център в София.

„Това е голям проблем. Много ми е жал за афганистанците, но Европа не може да поеме толкова много мигранти“, коментира тя.

По отношение на сложната политическа обстановка у нас, посланикът не пожела да заеме категорична позиция, но каза че такива кризи са възможни.

„България е парламентарна република и в нея парламентът избира правителството. Третите избори ще са много скъпи. Мисля, че отговорните политици трябва да се отнасят с отговорност и да намерят консенсус“, каза тя.

Митрофанова отказа да коментира и твърдението, че президентът Румен Радев е избранник на Русия.

„Понякога казват, че Радев е свързан с Русия, а понякога със САЩ. Не искам да коментирам този въпрос, но в България има много политици, които се отнасят добре към Русия, но все пак трябва да се изгражда взаимодействието и с ЕС, и с Русия, и с други държави“, заяви тя.

От своя страна посланикът призова за задълбочаване на двустранните отношения между двете държави./БГНЕС