Митрофанова пред БГНЕС: Столична община ни разреши честването на Деня на Съветската армия

Да, разбира се, има разрешение за нашето мероприятие. Така посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова коментира пред БГНЕС има ли забрана от кмета на Столична община за честване на Деня на Съветската армия.


Попитана как ще коментира смъртта на опозиционера Алексей Навални, руската посланичка заяви: "Засега няма никакви официални коментари по този повод – нито какво се е случило, нито защо, затова не можем да коментираме. Можем да кажем, че всичко, което е имало до момента, са само евтини спекулации по въпроса."


По думите й, Навални е бил сериозно охраняван. "Изобщо нямаме никакъв интерес от смъртта му", категорична е Митрофанова.


По повод обвиненията, отправени от съпругата на руския опозиционен лидер – Юлия Навалная, която във видеообръщение директно обвини за смъртта на Алексей Навални президентът Владимир Путин, Митрофанова заяви, че Навални е бил агент на ЦРУ, както и съпругата му. "Ако забелязахте, 10 минути след смъртта му, тя вече е обвинила нашия президент в това, че той бил убил Навални. Разбирате, че това не може да се прави, когато няма никакви данни", подчерта тя.

Митрофанова отбеляза и че е много печален фактът, че не се спазва споразумението между България и Русия за опазване на взаимните паметници на култура и история.

БГНЕС припомня, че тази сутрин пред Столичната община граждани протестираха заради разрешението, дадено от кмета Васил Терзиев на руското посолство да чества официално днес Деня на съветската армия на „Паметника-костница“ в жк. „Лозенец“. Недоволните скандираха „Вън Русия от България“, „Вън Митрофанова и руските агенти от България“, „Русия е империя на злото“.

По-рано тази сутрин съветниците от ПП-ДБ-Спаси София също излязоха с декларация и призоваха кмета Васил Терзиев "да наложи забрана на този триумф на смъртта, наречен честване на „Деня на защитниците на отечеството“ или ден на съветската армия".

От началото на войната на Русия в Украйна Москва определи България като "неприятелска държава"./БГНЕС