Мицкоски: Без конституционни промени, ВМРО-ДПМНЕ готова на коалиция с Ковачевски

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в РСМ ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски категорично се противопостави на конституционните промени в страната. Това стана по време на срещата на Мицкоски с премиера Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС.


По първоначална информация, по време на разговора Мицкоски е изразил готовност за участие в управление с партията на Ковачевски – Социалдемократически съюз (СДСМ), но само при условие, че Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети не е част от управлението.

„ВМРО-ДПМНЕ е готова да влезе в правителство със СДСМ и другите политически партии, но без участието на ДСИ в това правителство“, каза председателят на партията Християн Мицкоски след срещата на ръководството с премиера Димитър Ковачевски.

По думите му, ВМРО-ДПМНЕ, заедно с коалицията, са решени, че „няма да подкрепят конституционни промени под български диктат по този начин и при тези обстоятелства“.

Той посочи, че на срещата премиерът Ковачевски е предложил да започне дискусия в рамките на парламента и да се гласува с 2/3 необходимостта от промяна на Конституцията, а след това да се състави правителство, в което от десетте управлявани ресора от СДСМ, пет се дават на ВМРО-ДПМНЕ.

„Той предложи да извършат промените в конституцията, да започне преговорният процес, за който днес получихме потвърждение, че не е започнал, след което да затворим една или две или три глави, в зависимост от скоростта, и това правителство да отиде на парламентарни избори“, каза Мицкоски.

На това предложение Мицковски отговорил, че ВМРО-ДПМНЕ е готова да влезе в правителство със СДСМ и отстранените политически партии, но без участие в същото правителство на ДСИ.

„ВМРО-ДПМНЕ е готова да участва в такова правителство, като изборите се подготвят от техническо правителство сто дни преди провеждането им, а евентуалните конституционни промени да са валидни в деня, когато започне ратифицирането на протокола за присъединяване на Македония в рамките на ЕС от парламентите на 27-те страни-членки“, каза Мицкоски.

Той посочи, че премиерът Ковачевски тълкува това предложение като нарушение на преговорната рамка.

„Тогава му предложих да отидем на предсрочни избори, които ще се проведат на три дати през есента, за да съставим правителство на широко национално единство, в което ДСИ няма да участва. И тъй като никоя страна-членка на ЕС няма нищо против македонската идентичност, традиция, култура, обичаи, македонски език, тогава тук съм готов да говоря с няколко министър-председатели на следващото заседание на Европейския съвет, за да дадат потвърждение или гаранция за всичко това, което казваме. И да видим дали е така, както ни казват, имайки предвид, че и България има легитимно правителство и с този документ да покажем на македонските граждани, че Европа стои зад вековната македонска идентичност“, каза Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че 44-те депутати от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията са на единна позиция, че няма да подкрепят по този начин конституционните промени. /БГНЕС