Мицкоски: Няма да има конституционни промени и български диктат

„Ще им кажа, че аз, Християн Мицкоски, ще отида на лидерската среща и от името на огромното мнозинство от народа, който търси защита и очаква да си стъпи на краката, ще кажа, че няма да има конституционни промени и приемане на български диктат“,


Това заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по повод поканата на премиера Димитър Ковачевски за лидерска среща, на която да бъдат обсъдени конституционните промени.

„Няма да позволя да се потъпква волята на народа и да се погазват националните интереси. Македония не е за продан“, заяви лидерът на опозицията.

БГНЕС припомня, че Министерството на правосъдието на Северна Македония изпрати до правителството предложението за конституционни промени, изготвено от работната група.

Кабинетът трябва да го разгледа на заседание и след това да го внесе в парламента за гласуване.

Промените са в Преамбюла, като след бошняшкия етнос се добавят думите: български етнос, хърватски етнос, черногорски етнос, словенски етнос, еврейски етнос, египетски етнос".

Засега не е сигурно дали конституционните поправки ще бъдат приети в парламента, като се има предвид, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че няма да ги подкрепи.

По-рано Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) заяви, че конституционните промени трябва да се приемат, "както стана с Преспанския договор, така трябва да се случи и с Договора за добросъседство". Според негов конституцията трябва да бъдат включени общностите на българите, черногорците и други, като това ще бъде историческа стъпка за Македония.

Ахмети призова ВМРО-ДПМНЕ да помисли и осъзнае, грешката, която са направили в случая с Преспанското споразумение и да бъде солидарна към интегрирането на страната в ЕС.

Включването на българите в македонската конституция е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, в съответствие с т. нар. френско предложение, направено по време на председателството на Франция на Съвета на ЕС. /БГНЕС