Мицотакис: Фермерските искания не трябва да нарушават интересите на обществото

"Никой не може да изнудва обществото, независимо колко справедливо е искането му"

Това каза гръцкият премиер Кириакос Мистотакис по отношение на заявката на фермерите, че ще продължат да протестират. Министър-председателят заяви, че правителството може да се откаже от сегашния си „конструктивен тон“.

Мистотакис повтори, че диалогът със земеделските производители остава като опция, но при условие, че няма да се блокират пътища и да се нарушават колективните интереси на обществото.

"Никой не трябва да смята, че дадена социална група може да бъде третирана преференциално, защото може да крещи повече и да демонстрира по-енергично", каза той.

Гръцкият премиер направи подобни забележки на 6 февруари, когато разговаря с председателя на Гръцко-американската камара Николаос Бакацелос, като подчерта, че през последните четири години земеделските производители са получили 1 млрд. евро земеделски компенсации, сума, която е много по-висока от техния принос. Той също така припомни, че тези пари идват от данъците на гражданите.

Решението на правителството да сложи спирачка на исканията на фермерите е продиктувано както от фискалните резерви, така и от необходимостта от социална справедливост, тъй като резултатите от гръцката икономика не могат да бъдат контролирани само от една социална група, която има силата да упражнява натиск с трактори.

Исканията на земеделските стопани включват премахване на данъка върху дизеловото гориво за земеделски нужди, по-ниски разходи за енергия, субсидирани фуражи за добитък и селскостопански провизии, както и 100% възстановяване на пропуснатите ползи от добитък и растителни продукти. Те настояват и за преразглеждане на Общата селскостопанска политика на ЕС./БГНЕС