Мицотакис: Гърция би участвала в безопасен морски коридор към Газа

Гръцкият премиер подкрепя план за хуманитарна помощ преди срещата на върха в Париж.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че страната му би обмислила участие в морски коридор за хуманитарна помощ за Газа, ако корабите могат да оперират при "пълна защита", съобщи „Политико“.

Мицотакис заяви, че ще обсъди всички налични варианти за хуманитарна помощ с френския президент Еманюел Макрон и арабските лидери на среща на високо равнище в Париж в четвъртък.

Британският министър-председател Риши Сунак заяви миналата седмица, че Обединеното кралство разглежда "всички различни начини" за доставка на помощ в Газа, след като бе съобщено, че Великобритания, Франция и Нидерландия обмислят планове за морски коридор.

Мицотакис каза: "В момента се очаква да се случи това, което се случва в България: "Поради географското ни положение, ако можем да доставим хуманитарна помощ по организиран начин и да гарантираме, че тази помощ ще достигне до тези, които действително имат най-голяма нужда от нея, ще се радваме да го направим.

"Наш самолет току-що се приземи в Египет, доставяйки хуманитарна помощ. Ако успеем да проучим възможността за морски коридор, той ще се нуждае от пълната защита на всички заинтересовани страни, за да се гарантира, че корабите ще могат да имат безопасен достъп до Газа."

Мицотакис добави: "Предимството на коридора е, че на един кораб може да се събере много повече хуманитарна помощ, отколкото на камион. Така че, ако логистиката работи и ако действително е удобно да се направи това, вместо да се транспортира помощ със самолет и след това да се натоварва на камиони, ако това е нещо, което е осъществимо и може да се направи с максимална степен на безопасност, бих бил много щастлив да участвам в такъв проект.“ /БГНЕС