Мицотакис: Гърция е изправена пред война в мирно време

"Гърция е изправена пред война в мирно време", заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в Солун дни след смъртоносните внезапни наводнения.


"В продължение на две седмици преживяхме най-тежкия горски пожар и най-тежките наводнения в нашата история", добави той, предаде АФП.

Той обяви отпускането на още 300 млн. евро за борба с последиците от изменението на климата, признавайки мащаба на кризата, пред която е изправена страната.

Броят на загиналите при наводненията, обхванали централната част на страната през седмицата, достигна 17 души, сред които и двама австрийски туристи.

Възстановяването на инфраструктурата е спешно, каза Мицотакис и обяви, че специалният фонд за справяне с последиците от изменението на климата ще бъде увеличен с 300 млн. евро, с което общият размер на средствата ще достигне 600 млн. евро.

Допълнителните средства ще дойдат от увеличение на таксите за настаняване, събирани от туристите, "особено в много скъпите хотели", добави той.

Според експерти наводненията в района на Тесалия тази седмица, причинени от бурята Даниел, са погубили 110 000 селскостопански животни и са унищожили една четвърт от годишната селскостопанска продукция на Гърция.

Преди това в Североизточна Гърция избухна опустошителен пожар, който продължи две седмици в националния парк Дадия.

Щетите там съставляват почти половината от общата площ, опожарена от горските пожари в Гърция от началото на лятото, по данни на европейската климатична служба "Коперник".

Пожарите в Гърция това лято отнеха живота на най-малко 26 души, повечето от които мигранти, попаднали в капан в гората близо до североизточната граница с Турция.

Мицотакис също така заяви, че има нужда от застраховка срещу природни бедствия както за гражданите, така и за предприятията.

Той обяви 10-процентна отстъпка от данъка върху имуществените застраховки и задължителна застраховка за средния и големия бизнес.

"Време е да започнем обществен дебат за задължителното застраховане на всички жилища и предприятия", добави той. /БГНЕС