Мицотакис: Ревизионизмът е дълбоко вкоренен в ДНК-то на турските партии

Ревизионизмът е "дълбоко" вкоренен в "ДНК-то на всички турски партии", заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис преди националните избори на 21 май.

Говорейки по време на телевизионен дебат на политически лидери, Мицотакис заяви, че по време на четиригодишния си мандат се е сблъскал с "изключително агресивна" Турция, предаде АФП.

Отиващият си премиер посочи така наречената стратегия на Турция за "Синята родина", която претендира за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

Миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно обвини съюзника си от НАТО Гърция, че "окупира" егейски острови, чийто статут е уреден в следвоенни договори, и предупреди, че въоръжените сили на Турция могат да "дойдат за една нощ" и "да направят необходимото".

Като лидер в проучванията на общественото мнение, Мицотакис заяви, че ще подаде "приятелска ръка" на всеки, който стане лидер на изборите в Турция на 14 май.

Но той заяви, че не си прави "илюзии" относно необходимостта от изграждане на силни отбранителни съюзи с други съюзници от НАТО като САЩ и Франция. /БГНЕС