Мицотакис: Срещата с Ердоган във Вилнюс е "възможност за сближаване"

Планираната среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на форума на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли ще бъде една възможност за "очертаване на пътя на сближаването".

Това каза гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис след срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.

"Това ще бъде първата среща след преизбирането и на двама ни. И двамата сме в началото на управленския си мандат, със силен народен мандат...Това е възможност да се преосмисли контекстът на гръцко-турските отношения и да се очертае пътят на сближаване, без Гърция да отстъпва от своите червени линии, за които съм говорил публично много пъти," каза още гръцкият премиер.

По въпроса за блокирането от страна на Полша и Унгария на споразумението за миграцията на срещата на върха на лидерите на ЕС Мицотакис каза следното: "Това беше дълга и трудна среща, на която за съжаление не стигнахме до никакви заключения поради отказа на Полша и Унгария да си сътрудничат с останалите държави."

Според него председателят на Европейския съвет ще изготви декларация, която ще представя на останалите 25 държави от ЕС. Въпреки разногласията "има всеобщо съгласие относно необходимостта от охрана на външните граници", поясни Кириакос Мицотакис. /БГНЕС