Мицотакис, Ципрас и Андрулакис гласуваха на предсрочния вот в Гърция

Алексис Ципрас пристигна в Първо основно училище в Перистери, за да упражни правото си на глас. Той гласува в това селище за първи път. Смятаният за тотален фаворит Кириакос Мицотакис упражни правото си на глас в 1-ва гимназия в Кифисия. Председателят на очакваната трета политическа сила ПАСОК Никос Андрулакис пък гласува в Аркалохори, съобщиха гръцките медии.


В изявленията си Ципрас отбеляза: На тези решаващи избори, които се провеждат с усъвършенстваната пропорционална система, се оценява не само кой ще управлява страната, оценява се нашият живот през следващите 4 години, оценява се качеството на демокрацията. Съди се дали ще имаме неконтролируемо правителство или силна опозиция“.

„Само СИРИЗА може да изиграе тази роля. Силна СИРИЗА днес означава силно общество и здрава демокрация“, категоричен бе той.


От своя страна Кириакос Мицотакис отбеляза:


"Днес гражданите и републиката имат думата. За втори път гласуваме за това страната да има правителство. Гражданите ще изпълнят зряло своя дълг. Те ще гласуват за личното си благополучие, за собственото си благо, за благото на семейството си. Те ще гласуват за родина, която ще предложи условия за просперитет и социално равенство на всички гърци. Пожелавам ви успешно гласуване и да се увеличи участието в този изборен процес".

Председателят на третата политическа сила ПАСОК Никос Андрулакис също гласува в Аркалохори.

"Приканвам всеки прогресивен гражданин, каквото и да избере на 21 май, да подкрепи ПАСОК, единствената демократична фракция в този нов курс. Това е единственият начин да нямаме още четири пропилени години в нашата политическа система, неефективна опозиция и арогантно клиентелистко правителство, чиито решения всекидневно деконструират социалната държава. От наша страна обещавам, че ние ще бъдем тяхната сила вътре и извън гръцкия парламент, с борба и прегръщане на техните тревоги, надежди и нужди. Колкото по-силна е демократичната партия тази вечер, толкова повече ще има надеждна прогресивна сила срещу меритокрацията, срещу непрозрачността през следващите години", заяви Андрулакис. /БГНЕС