Митьо Очите остава в ареста

Апелативният специализиран съд остави в ареста Димитър Желязков – Митьо Очите, предаде репортер на БГНЕС.

Апелативните магистрати не видяха основания за отмяна на определението на първата инстанция, с което за Желязков е взета най-тежката мярка за неотклонение. Съдът днес не уважи искането на защитата да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза за здравословното му състояние. Самият Димитър Желязков заяви пред магистратите, че иска да бъде прегледан. „Един преглед искам просто“, каза той. Прокурор Николай Христов посочи пред медиите, че има медицински документи, които сочат, че неговото здравословно състояние е задоволително и не се изисква някаква спешност. Тези документи са от ареста на „Г.М. Димитров”, от болницата. „Ако има някакви моменти, в които се установи, че здравословното му състояние е такова, че той не може да пребивава в ареста, разбира се веднага ще бъде съставена такава експертиза. Аз ви гарантирам, че тя ще бъде назначена, когато делото се върне в разследването“, посочи той. Адвокатът му Илиян Василев беше лаконичен, след като чу решението на съда и на въпроса как ще го коментира каза: С уважение. Определението на апелативния спецсъд е окончателно.

БГНЕС припомня, че Очите е с мярка постоянен арест, постановена му преди няколко дни – на 16 февруари, след като беше екстрадиран от Турция.

Той беше задържан в Истанбул още на 4 август 2018 г., но екстрадиран у нас едва преди няколко дни. На 2 август 2018 г., при зрелищна акция на МВР беше разбита оглавяваната от него група за рекет, палежи и побоища.

Освен Очите, в групата участвали и общински съветници от Несебър и Бургас - Бенчо Бенчев и Пейко Янков. Бенчев беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос. Янков пък участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група.

Пред спецмагистрати Димитър Желязков се оплака от влошено здравословно състояние и каза, че бил в Турция за преглед, защото бил опериран там. /БГНЕС