Мюнхенската конференция по сигурността: Европа обеща по-голяма подкрепа за Киев

Европейските страни обещаха да засилят подкрепата си за Украйна, която се бори да отблъсне Русия, а президентът на Франция подчерта пред Мюнхенския форум по сигурността, че не е дошло времето за преговори с Москва.

Дни преди годишнината от изпращането на руските сили в Украйна, Москва отбеляза малка победа в размитата си офанзива.

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" заяви, че е превзел село близо до Бахмут - източен град, който е сцена на най-дългата и кървава битка в настъплението на Москва.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоя, че много животи са застрашени, откривайки Мюнхенската конференция по сигурността с гореща молба към съюзниците да ускорят подкрепата.

"Нуждаем се от бързина - бързина на нашите споразумения, бързина на нашите доставки... бързина на решенията за ограничаване на руския потенциал", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон се присъедини към призива към съюзниците да "засилят подкрепата си" за Украйна, за да подпомогнат силите ѝ в започването на контраофанзива.

"Сега не е време за диалог, защото имаме Русия, която е избрала войната, която е избрала да засили войната и която е избрала да стигне до извършването на военни престъпления и до нападения срещу гражданска инфраструктура", каза той.

Макар да настоява, че не иска да види продължителна война, Макрон заяви, че Франция е готова за "продължителен конфликт".

Междувременно канцлерът Олаф Шолц настоя, че германската подкрепа е "планирана да продължи" и призова съюзниците да ускорят доставките на тежки танкове, обещани на Украйна.

На конференцията в Мюнхен присъстват още вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен, китайският първи дипломат Ван Ий и ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Руските делегати, включително външният министър Сергей Лавров, който в миналото беше редовен участник, не бяха поканени.

Молбата на Шолц към съюзниците да увеличат доставките на танкове подчертават неотдавнашния обрат в политическата му позиция.

До миналия месец той беше обвиняван в бавене на работата заради нежеланието си да разреши доставката на германските танкове "Леопард" за Украйна въпреки нарастващия натиск от страна на Киев.

В крайна сметка Берлин се съгласи да разреши изпращането на широко използваното в Европа въоръжение в Украйна и обеща да достави някои от най-модерните си военни запаси.

Съгласно германското законодателство Берлин трябва да даде разрешение на други държави, които използват танковете, да ги реекспортират.

Въпреки това сега той се бори да убеди съюзниците си да последват този пример.

"Тези, които могат да изпратят такива бойни танкове, наистина трябва да го направят сега", заяви Шолц на конференцията, където заяви, че ще води "интензивна кампания", за да накара съюзниците да са активни по въпроса.

- "Украйна трябва да е в ЕС" -

По-късно Шолц и Макрон разговаряха в кулоарите с полския президент Анджей Дуда, като германският лидер приветства "доброто сътрудничество" между триото в подкрепа на Украйна.

В обръщението си Зеленски потвърди амбициите си Украйна да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. Наскоро Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС, въпреки че до пълноправното ѝ членство има още много време.

По време на дискусия полският министър-председател Матеуш Моравецки подкрепи стремежа на Украйна да се присъедини към блока и заяви, че "нормалният път към присъединяването" трябва да бъде изоставен предвид "необичайната" позиция на Киев.

"Нуждаем се от Украйна като част от Европейския съюз, а в крайна сметка и като част от НАТО. От наша гледна точка колкото по-бързо, толкова по-добре", каза той.

Връзките между САЩ и Китай също са във фокуса на срещата, като напрежението се покачи до небето, след като Вашингтон свали предполагаем шпионски китайски балон за наблюдение над територията на САЩ.

Тъй като в града са пристигнали високопоставени делегации от САЩ и Китай, се спекулира за разговори в кулоарите за намаляване на напрежението.

Огромният бял балон на Китай беше забелязан над редица секретни обекти за ядрени оръжия по-рано този месец, преди да бъде свален край източното крайбрежие на САЩ. Инцидентът предизвика дипломатически скандал, а Блинкен отмени рядкото си посещение в Китай. Пекин обаче твърди, че балонът е бил просто заблуден апарат за метеорологични изследвания./БГНЕС, АФП