Мъките нямат край, България с драматична загуба от Черна гора

България допусна трета загуба от началото на квалификациите за Евро 2024. Селекцията на Младен Кръстаич отстъпи с 1:2 на Черна гора в драматичен мач, игран на стадиона в Подгорица. Стефан Савич и Стеван Йоветич отбелязаха попаденията за домакините. Резервата Преслав Боруков върна едни гол, а Кирил Десподов профука дузпа. "Трикольорите" играха повече от половин час с човек повече, но и това не им помогна. Любопитна подробност е, че мъката в квалификационния цикъл започна именно срещу Черна гора, които ни победиха в първия кръг с 1:0 на "Хювефарма Арена". До момента България все още няма победа в кампанията.


Двубоят днес започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от земетресенията в Мароко. Селекционерът на България направи 5 промени в сравнение със състава, на който заложи в контролата с Иран.

Българите пропиляха златен шанс да открият резултата в 19-ата минута. Десподов изведе технично Лукас Петков, която стреля веднага, но бившият вратар на Левски Милан Миятович спаси. Черногорците извършиха принудителна смяна в 26-ата минута. Никола Шипчич напусна контузен, а на неговото място се появи Зарко Томашевич. В 42-ата се стигна до най-чистото положение от началото на мача. Никола Кръстович изведе отлично Марио Бакич сам срещу Дюлгелов. Стражът на Черно море показа страхотен рефлекс отрази удара му. След това се стигна и до претенции за дузпа от страна на черногорците, но ВАР не видя такава.

Домакините откриха резултата в първата минута на добавеното време. Черногорците изпълниха корнер, Кристиан Димитров изпусна Жарко Томашевич, който стреля с глава, а Дюлгеров успя да избие. Топката обаче стигна до капитана Стефан Савич и защитникът на Атлетико Мадрид не сгреши при добавката – 1:0.

В 58-ата минута Спас Делев се вряза в наказателното поле на домакините, опитният нападател беше повален и реферът Харм Озмерс посочи бялата точка. Освен това червен картон получи бранителят Игор Вуячич, който фаулира Делев. Зад топката застана българският капитан Кирил Десподов, който шутира в долния десен ъгъл. Миятович обаче реагира добре и отрази удара, с което запази преднината на своя отбор.

В 76-ата минута България отново се размина с изравняването. Центриране, дошло отляво, намери Лукас Петков непокрит пред вратарското поле на Черна гора. Изстрелът на звездата на Гройтер Фюрт обаче мина на сантиметри от целта. След 120 секунди натискът на нашите даде резултат. Спас Делев шутира, но топката се отби в страничната греда. Последва добавка на резервата Преслав Боруков и резултатът беше изравнен.

Последваха пропуски и пред двете врати - Йоветич намери горната греда с глава след корнер, а след това Спас Делев и Доминик Янков се разминаха на косъм с попадение. В 88-ата минута пробив на Йоан Стоянов отдясно завърши с удар в аут. В 96-ата минута Дритон Цамай центрира отляво и Йоветич с глава матира българската отбрана и вратаря Иван Дюлгеров - 2:1 за домакините. /БГНЕС