Млад любител на оръжията, работил във военна база, виновен за теча на информация от Пентагона

Човекът, отговорен за изтичането на стотици секретни документи на Пентагона, е млад расист, който е работил във военна база и се е опитвал да впечатли две дузини колеги от интернет чат група.


Вестник "Вашингтон пост" интервюира тийнейджър, член на групата, който описва мъжа с инициалите "OГ", от онлайн кореспонденцията им и споделя снимки и видеоклипове. Изданието изгледа и видеозапис, на който мъжът, идентифициран като OГ, е на стрелбище с голяма пушка.

"Той крещи в камерата поредица от расови и антисемитски обиди, след което изстрелва няколко патрона по мишена", се казва в доклада. ОГ разказал на колегите си от същата интернет група, че работи във военна база, която не е назована в статията, и че работата му е свързана с преглеждане на големи количества класифицирана информация.

Изтеклите документи разкриват тайни за подготовката на Украйна за пролетна контраофанзива, за шпионажа на САЩ над съюзници като Украйна, Южна Корея и Израел, както и за напрежението между Вашингтон и съюзническите столици по отношение на въоръжаването на Киев.

Все повече доказателства сочат, че изтичането на информация не е разузнавателна операция на държавен фактор, целяща да дискредитира САЩ, а по-скоро е следствие от политиката на Пентагона за издаване на разрешения за достъп до свръхсекретна информация на огромен брой военнослужещи, цивилни и изпълнители. Броят на служителите и изпълнителите в цялото правителство на САЩ с допуск до строго секретна информация е около 1,25 милиона”.

ОГ изглежда е действал като лидер на сървър, първоначално създаден през 2020 г. в платформата за съобщения Discord от малка група любители на оръжията и геймъри. Групата е имала няколко имена, но най-често е била известна като Thug Shaker Central. Съобщава се, че от миналата година ОГ е публикувал документите в канал на сървъра, който е нарекъл "Мечка срещу прасе" - препратка към войната в Украйна, но и към вирусен видеоклип, показващ как прасета се борят с черна мечка.

Според тийнейджър, член на групата, интервюиран от „Вашингтон пост”, OГ е "имал недобро отношение към правителството", представяйки правителството, и по-специално правоприлагащите органи и разузнавателните служби, като репресивна сила. Той разказвал за "прекомерните правомощия на правителството".

Изданието съобщава, че подробностите са били потвърдени анонимно от други членове на групата и че е прегледала общо 300 снимки на класифицирани документи, което е три пъти повече от броя, за който се смяташе досега, че се разпространява.

За произхода на изтичането на информация в Thug Shaker Central за пръв път съобщи в неделя групата за разследваща журналистика Bellingcat, която също така интервюира същия непълнолетен член.

Според "Вашингтон пост" обаче тийнейджърът, който е бил в контакт с ОГ "през последните няколко дни", все още не е бил разпитан от нито един служител на федералните правоприлагащи органи към момента на публикуването в сряда вечерта, въпреки че в началото на седмицата Министерството на правосъдието започна наказателно разследване, а ФБР предприе издирване. Министърът на отбраната Лойд Остин обеща да "преобърне всеки камък" в търсене на изтичането на информация.

Настоящото местонахождение на ОГ е неизвестно. Тийнейджър, член на групата, разказва пред вестника, че той "изглеждаше много объркан и се чуди какво да прави".

"Той напълно осъзнава какво се случва и какви могат да бъдат последствията", каза младежът. "Той просто не е сигурен как да реши тази ситуация ... Изглежда доста разстроен от това".

В последното си послание до колегите си от групата ОГ им казва "да стоят настрана и да изтриват всякаква информация, която би могла да се отнася до него", включително всички копия на класифицирани документи.

Досега Русия е реагирала сдържано на изтичането на информация. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков предположи, че изтичането на информация може да е дезинформационен трик на САЩ. "Тъй като САЩ са страна в конфликта и по същество водят хибридна война срещу нас, възможно е подобни техники да се използват за заблуда на техния противник - Руската федерация", заяви Рябков пред руските информационни агенции.

Украинското правителство оценява възможните щети от разкритията. Файловете дават подробна информация за 12 новосформирани бригади, оборудвани със западни бойни танкове и бронирани машини, които вероятно ще водят атаката срещу руските позиции. "Със сигурност хората не са доволни", призна един от служителите. "Миналата година Украйна беше критикувана, че не е надежден партньор. В началото на инвазията не ни бяха предоставени оръжия заради тази липса на доверие. В резултат на това загубихме много територии и хора. Това схващане беше погрешно. И сега това изтичане на информация идва от страна на САЩ".

Твърде рано е да се каже дали изтичането на информация ще се отрази на планирането на украинската контраофанзива, която сега е в напреднал стадий, посочи служителят. Широко разпространено е мнението, че атаката ще се проведе в южната част на страната, а вероятно и в източната. Целта на Украйна е да прекъсне сухопътния коридор, свързващ Крим с Донецка област, и да изтласка руснаците от окупирания град Мелитопол и пристанището Бердянск. /БГНЕС