Младата дизайнерка Никол Керимова: Залагам на качествени материали и на вечния дизайн

Устойчивата мода е изключително важна. Избирам възможно най-качествените материали. Залагам на това изделието да е много прецизно ушито, на детайла и на вечния дизайн.

Това заяви в интервю за БГНЕС младата българска дизайнерка Никол Керимова.

Никол Керимова е собственик на бранда „ERIMME" („ЕРИМ") и участва в събитието „Business Lady Excellence", където представя първата си колекция. Завършила е основна специалност „Право" и втора специалност „Мода". Именно модата е това, с което момичето иска да се занимава, затова и се е насочила да следва магистратура.

Модата винаги й е била мечта. "Може би звучи клиширано, но от малка много се интересувам от рокли, например. Доста банално, но съм искала да съм принцеса и в момента се опитвам да го предам на други хора", сподели младата дизайнерка, която стартира бранд за официално детско облекло.

Керимова избира възможно най-качествените материали за изработката на детското облекло.

"Работя с по-големи брандове и съм малко ограничена откъм материалите, с които мога да работя. Но се опитвам от това, което е възможно, да избирам възможно най-качествените неща", подчерта тя.

За първата си колекция дизайнерката е използвала сатен, който е много плътен и показа красивите модели, които е изработила от този елегантен плат. "Дантели много харесвам и се старая да ги използвам. Тук присъстват и други материали като шифон, като жоржет", добави Керимова, за която е изключително важно да се използват качествени материали и да произвежда устойчива мода.

Освен това тя залага на това изделието да е много прецизно ушито. "Много залагам на детайла и на качеството, и по-скоро вечния дизайн, който може да се предава през поколенията и по този начин да бъде запазен и да бъде по-устойчив", обясни младата дизайнерка, която се стреми към устойчив бизнес.

Макар и моделите да са детски, те са вдъхновени от модата за възрастни. "Не харесвам прекалено цветни, прекалено шарени неща, с картинки, с принтове, каквито масово смятам, че се предлагат в България и се опитвам да направя нещо различно", отбеляза тя.

По време на снимки и ревюта малките модели са изключително щастливи да носят прекрасните рокли. "Споделят, че се чувстват като принцеси. Започват да дефилират, да ми показват. После не искат да ги свалят и това ми носи щастие и на мен следователно", сподели още Керимова.

В бъдеще дизайнерката планира да развие бизнеса си и да прави официални рокли и за възрастни. "Смятам да го развия, да не е само за деца. Това беше само един старт. На официалната мода в България малко се набляга на кича и се опитвам хем да е елегантно, хем да е по-семпло, но да има все пак блясък и стил", каза още тя.

Керимова отправи призив към хората защо да заложат на устойчивата, а не на бързата мода. "Смятам, че всеки човек би предпочел да заложи на нещо, което – да, може да е малко по-скъпо, но ще е изработено с много любов. Смятам, че хората трябва повече да подкрепят българските брандове, малките брандове, българските дизайнери, а не да се насочват към това да спонсорират така или иначе големи компании", каза тя и заключи, че в България има много талантливи хора, които се нуждаят да бъдат подкрепени.

Брандът „ERIMME" („ЕРИМ") ще бъде представен тази вечер и на специалното модно ревю, част от програмата на събитието „Business Lady Excellence". /БГНЕС