Младен Маринов: Пловдив е отводнен

Кризисният щаб в Пловдив е реагирал своевременно и бързо. Тази сутрин градът е отводнен, а пловдивчани са стигнали безпроблемно до работните си места, заяви вътрешният министър Младен Маринов, предаде кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата, който понесе сериозни поражение след неделния порои.

Маринов инспектира създадената организация и предприетите действия от екипите на пожарна и полиция и направи оглед на щетите, нанесени от обилните валежи. На място е и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Редица улици и булеварди бяха наводнени. Десетки граждани се наложи да бъдат евакуирани. Много бяха закъсалите по улиците автомобили. Водата влезе в магазини, офиси, приземни етажи на жилищни сгради. Отводнявани бяха четири болници в града.

Маринов отбеляза, че над 12 са били критичните точки в Пловдив по време на пороя. Само половин метър вода само ни делеше от заливане на всички елтабла при управлението на НКЖИ в града, които да доведат до изключване на напрежението по линията. Но се справихме отлично, заяви Маринов.

Службите остават бдителни и готови за реакции, съобщи той и отбеляза, че се очакват нови валежи по прогноза.

Съвсем скоро да бъде възстановено и управлението на бариерите по жп линията в Пловдив, като в момента те са на ръчен режим. Все още не работят и няколко светофарни уредби, каза Младенов.

От Пловдив вътрешният министър отива в Казанлък и във Велико Търново.

В града на розите мълния почти напълно унищожи къщата на възрастно семейство.

Обилно валя и във Велико Търново, където река Янтра влезе в двора на църквата музей „Св. 40 мъченици”, която през днешния ден не приема посетители. /БГНЕС