Младен Маринов: Разширяваме проверките в лечебните заведения

Проверките за нарушенията в болниците вървят повече от година. След вчерашната среща на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов, ще бъдат добавени още лечебни заведения. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след награждаването на отличените в церемонията "Полицай на годината 2019", предаде репортер на БГНЕС.

"Проверките вървят повече от година и половина - две, вече има и реализирани операции. Като политика на министерството, това е една от линиите, по които усилено работим, тъй като това е основен проблем за качеството на здравеопазването и цената му“, заяви министър Младен Маринов и подчерта, че те разследват престъпления и установяват нарушения.

По думите му законодателите трябва да направят така системата, че да изключат възможности за злоупотреби в нея.

„Има много сигнали. По тях работи Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, посочи Маринов.

Той подчерта, че не може да се говори за пробойни в цялата система, защото всеки престъпен акт е дело на конкретно лице.

„Една система колкото и добре да е направена и с хуманитарна цел, винаги се намират такива, които да я използват за лично облагодетелстване и извършване на престъпления. Да не слагаме система върху цялата система. Тя е направена така, че да работи за хората и да дава здраве на хората. Виждате, че във всяка една система има такива, които се възползват от тези възможности, затова ние се фокусираме върху точно такива лица“, коментира вътрешният министър.

Той уточни още, че в тези проверки влизат и тези, свързани с фалшивите ТЕЛК решения.

Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски припомни данни от миналогодишния им анализ.

„В области като Бургас и Благоевград броят на населението, което е с ТЕЛК решения е между 7 и 10%, а в област Силистра, той надвишава 20%“, посочи Терзийски и уточни, че в момента работят съвместно и със журналисти, които разследват конкретни случаи и разкриват схемите, по които са работили медици.

Директорът обяви, че към настоящия момент са образувани повече от 50 досъдебни производства в цялата страна.

Младен Маринов коментира и вчерашния инцидент в една от площадките на АЕЦ „Козлодуй“, при която загинаха хора.

„Там става въпрос за производствена авария. В такива случаи се води следствие, което не е от компетенциите на МВР, но става въпрос за авария, свързана със строително-монтажни дейности, което за радост не е свързана с изтичането на радиоактивни вещества.

Силовият министър благодари на главния прокурор Сотир Цацаров, че е поискал възобновяване на делото и разглеждане пред Върховния касационен съд срещу полицаите, лежали в затвора по случая "Чората", за да могат да се защитят и да докажат своята невинност. Маринов заяви, че подкрепя полицаите и се надява да успеят да се защитят. /БГНЕС