Младежи опитаха да срежат беседка в двора на 139-то училище в София

От серия вандалски прояви и липса на адекватна реакция от страна на полицията се оплака Румяна Дончева, директор на столичното 139-то училище „Захарий Круша“.

Пред БГНЕС тя разказа, че няколко пъти е разговаряла с младежите, които превръщат беседката, предназначена за децата в предучилищната група, в сметище, свърталище и място за игра на комар. Те многократно я уверявали, че няма да цапат и чупят, но това така и не се случило. Заради честите щети - чупене на талпи от пейките, счупена маса и качване върху останалите търсела съдействие и от полицията, която идвала на място, правела им забележка и си тръгвала.

„Последният случай - едно от момчетата е заснето от камерата ни как реже една от носещите греди на беседката. В един момент тя може да стане опасна и да се стовари върху малките деца, които играят тук. Разрезът е доста дълбок, затова е укрепена по този начин“, обясни Дончева.

Тя подчерта, че към момента дворът на училището e отворен, когато няма ученици заради многото майки и деца в квартал „Лозенец“, които няма къде да ходят и влизат в двора, но пазят съоръженията. По думите ѝ вандалите, които не са възпитаници на училището и сред тях има и младежи на над 20-годишна възраст, се събират в беседката след 18 часа и в почивните дни, когато необезпокоявани правят каквото си искат.

array-2

„Смятам да подам жалба в полицията. Лицата се виждат. Да ги издирим и да си понесат финансови санкции, защото тази беседка вече я позлатих. За последната година я поправям три пъти“, отчита тя и добави, че беседката е финансирана по ПУДООС, откъдето са й били отпуснати 15 000 лв. за закупуването ѝ.

„Вандализмът сред децата нараства, но затова е виновно семейството им. Държавата не може да се справи, трябва да се потърси отговорност от семейството и да има наложени глоби, за да може тези деца да знаят, че не само в Европа се спазват правилата, а и в България“, категорична е Дончева.

Тя заяви, че след репортажа се надява родителите да разпознаят децата си и да предприемат адекватни мерки в посока те да станат отговорни граждани. /БГНЕС