Младежки театър: Искаме официално писмено становище от МК за сградата

Няма вероятност с КЕВР да постигнем някакъв консенсус, каза директорът на Младежкия театър Михаил Байков по повод желанието на Комисията за енергийно и водно регулиране да получи безвъзмездно помещение, което е собственост на театъра, предаде репортер на БГНЕС.

Байков заяви това по време на мирния протест, който ръководството организира пред сградата на Младежки театър „Николай Бинев“, и който участие взеха представители на театралната гилдия от други столични театри. На място дойде и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

На снимката: Михаил Байков

„Нашите искания са да направим всичко възможно да запазим едно помещение, което е собственост на Младежки театър, за което Младежки театър има акт за държавна собственост и за което има желание да ни бъде безвъзмездно отнето. Събираме се днес и хората, които са зад мен, днес са тук, за да докажем, че няма възможност, по която някой да обяви с административни цели и начини, че едно помещение е с отпаднала необходимост, да го преактува и да го вземе, за да го ползва за свои неща“, категоричен е той.

По думите на директора, Младежки театър е собственик на това помещение и ръководството ясно е заявило за какво иска да го използва. Байков заяви, че Младежки театър няма никакви намерения да го отдава под наем, „първо, защото това е невъзможно и, второ, защото имаме съвършено други намерения на това пространство“.

„Нашите намерения са да създадем куклена сцена, което аз съм заявил още при подаването на своите документи и своята кандидатура за директор на Младежки театър в Министерството на културата през месец ноември, защитил съм тази теза през месец април и сега остава да я реализираме“, каза Байков.

Той подчерта, че е вярно, че с министъра на културата Атанас Атанасов са провели среща преди две седмици, която е продължила над два часа. „Това, което тогава обаче се разбрахме е, че той има необходимостта да погледне тази ситуация от всички възможни страни, да се запознае с всички гледни точки. Явно се е запознал вече, след като становището, което изрази миналата седмица, е в подкрепа на Младежки театър, така че силно се надявам и разчитам да застане, първо, зад Младежки театър, второ, да напише необходимото становище, което да изпрати до МРРБ и, трето, МРРБ да се сезира и да отговори на КЕВР, че не им дава помещението“, каза още Байков.

Аз адмирирам думите на Атанас Атанасов, както и думите на Гроздан Караджов, които в рамките на последните няколко дни категорично заявиха, че подкрепят Младежкия театър в желанието му да запази имота си, че той не е с отпаднала необходимост, заяви от своя страна и заместник-директорът на театъра Делян Тодоров, който е един от организаторите на мирния протест днес.

По думите му това, което той и колегите му от Младежкия театър биха искали да се случи, е подкрепата на Министерството на културата да бъде оформено в документи.

„Все още няма официално изпратено становище от страна на Министерството на културата към МРРБ, с което отговаря, че не е с отпаднала необходимост, за да може г-н министърът на регионалното развитие и благоустройството вече да сложи край на тази преписка“, каза още той.

Въпреки, че Тодоров адмирира положителното отношение на двамата министри към този казус, той е категоричен, че тяхната подкрепа трябва да бъде оформена и документално, „за да знаем, че думите са покрити с дела“.

Според заместник-директора няма вероятност да бъде постигнат някакъв консенсус с КЕВР, защото това пространство, бидейки собственост на Младежки театър, не може да бъде отдавано под наем на друга държавна структура, каквато е КЕВР.

„Дори хипотетично това да бъде законосъобразно и да имаше такъв вариант, а такъв няма в закона, ние не бихме желали да го даваме под наем, ние наистина искаме да го развием в ново куклено пространство, защото Младежки театър е единственият държавен драматично-куклен театър в София с щатна трупа. Това означава, че в самата мисия и в самото ДНК на театъра е заложено развитието на кукления театър и ние като ново ръководство категорично сме заявили това в концепцията, с която нашият директор се кандидатира, съответно беше избран“, обясни Делян Тодоров и подчерта, че ръководството на театъра няма желание да се разделя с това пространство и иска то да остане в активите на Младежки театър „Николай Бинев“.

„КЕВР от такси на година събира 11 милиона, от тях разходват между 6 и 7 милиона за бюджета си, останалите връщат в държавата. С парите, които са върнали, спокойно могат да си купят, която искат сграда в София. Те опряха до помещение на Младежкия театър, това е срамно“, заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който дойде пред сградата на Младежкия театър „Николай Бинев” тази сутрин, за да подкрепи ръководството и актьорите.

Актьорът заяви, че подкрепя протеста поради няколко причини, като основната е, че една от най-богатите държавни агенции в България иска да открадне от една от най-бедните структури на Министерството на културата – театърът, пространство от 430 кв. м., без да се съобразява с това, че новото ръководство на театъра иска да направи театрална сцена за деца в това помещение.

„Смятам, че ако позволим на една такава структура да отнеме част от собствеността на българския театър, то какво остава за някакви частници в другите градове извън София, които могат да предявят апетити към цели сгради и така театърът да остане без пространства за правене на култура. Затова подкрепям колегите си, а и не само за това – не на последно място, аз с тези колеги съм изял по една торба хляб и сол, така че няма как да ги оставя да се мъчат сами в този казус“, заяви председателят на САБ.

Той определи като правилна подкрепата на министъра на културата Атанас Атанасов, но подчерта, че е важно да се види с какви действия ще я подкрепи, „защото само на думи всички можем да подкрепяме, но когато трябва да се опре до конкретни действия, подкрепата трябва да е ясна, категорична и с подпис. Това очакваме от него – подпис“, категоричен е Мутафчиев. /БГНЕС