Млади юристи положиха първата си клетва на тържествена церемония в НС

Завършилите право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха своите дипломи на тържествена церемония в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Над 300 абсолвенти изпълниха пленарната зала с черно-лилавите си тоги и пред погледите на гордите си родители произнесоха първата си юридическа клетва.

„Заклевам се да прилагам с достойнство знанията, получени от моите учители в правото и да спомагам за поддържането на мира и справедливостта в обществото. Да помня винаги, че основните повели на правото са: да се живее честно, да не се вреди други му и да се отдава всеки му неговото. Да пазя уважението към правната професия и да я практикувам почтено и честно, воден от стремежа да различавам доброто и злото, истината от неистината, справедливото от несправедливото и правилното от неправилното…“, гласят част от клетвените слова, които произнесоха младите юристи.

За да поздрави тях и техните родители на церемонията присъства председателят на парламента Цвета Караянчева, която подари на всички и копие от Търновската конституция по повод 140-годишнина от приемането ѝ. „Вие успяхте да избутате камъка на учението до върха и приключихте успешно едно трудно следване. Честито дипломиране и честито навлизане в реалния живот“, пожела тя на абсолвентите и допълни: „Професионалният ви път повече да ви радва, отколкото да ви разочарова“.

Пожелания към младите юристи отправиха още ректорът СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, деканът на Юридическия факултет на университета проф. Даниел Вълчев, както и техни преподаватели. На церемонията пък присъстваха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, главният прокурор Сотир Цацаров и други представители на съдебната власт.

„Да си юрист до голяма степен е въпрос на призвание“, заяви пред абсолвентите деканът на факултета проф. Даниел Вълчев, който ги призова да уважават мира, да решават по мирен начин социалните конфликти, да имат смелостта да вземат важни решения, но и да носят отговорността от тях. „Има нещо по-важно от това да бъдеш добър юрист, а то е да бъдеш добър човек“, каза още той в словото си. /БГНЕС