Младите хора в Саксония и Бранденбург гласуват за „Алтернатива за Германия“

Дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ /АзГ/ стана най-популярната политическа сила сред избирателите до 30 години в Саксония.

На състоялите се на 1 септември провинциални избори за нея са гласували 22% от избирателите в тази възрастова група, показват данните на социолозите на Це Де Еф. На състоялите се същия ден провинциални избори в Бранденбург АзГ е станала втора по популярност партия сред младите хора, получавайки отново 22%. Те са изпреварени тук с минималния 1% от „зелените“.

Някои анализатори са склонни да обяснят популярността на десните популисти сред младежите с протеста срещу класическите „народни партии“ ХДС и ГСДП, които са излъчвали канцлери на страната като се редуват от 1949 г. насам.

„Наблюдаваме политизация и поляризация на тема миграционна политика и борба с климатичните промени. „Зелените“ представляват единия полюс, а АзГ- другия. Мнозина не забелязват различие между партиите, които се намират между тези два полюса“, заяви в интервю за „Велт“ социологът Нико Зигел от Института „Инфратест димап“.

Според предварителните официални резултати, победители на изборите в провинциалните парламенти на Бранденбург и Саксония са съответно ГСДП и ХДС. Двете партии значително са влошили своите резултати в сравнение с изборите през 2014 г. /ДВ и БГНЕС