Младите лидери: Реализацията на Балканите е мисия възможна

Нови млади лидери от България, Северна Македония и Сърбия успешно завършиха обучението си проекта „Млади Балкански лидери“. Днес те получиха своите сертификати, които гарантират, че те вече могат да взимат решения и да действат в ситуации на нарастваща несигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Дарко Майковски е един от завършващите обучението. Неговата мечта не е само младите хора на Северна Македония да се обучават, а и да остават в родината си.

„Искам да няма отлив на кадри. Това може да се случи като подобрим образованието и възможностите за работа. В обществения сектор имаме дефицит на кадри, както в образованието, здравеопазването. Имаме недостиг на инженери“, посочи той и призова да се опитва, а да не се отказваме по пътя на целите и постигането на успехите, в която и да било област.

Според Боряна Танева от Стара Загора, не трябва да търсим коя част от историята към кого спада, а да се съхраним предимно като хора и балканци. Тя е категорична, че бъдещето на Западните Балкани е европейският път.

„Научихме много интересни неща като това как да се държим пред обществото, засегнахме много интересни международни теми, свързани с политиката. Лидерът трябва да бъде обединител, трябва да бъде човек, който да изслушва всички хора, с които работи, и на които разчита да изпълнят нещо, за което той им е гласувал доверие“, коментира тя и каза, че реализацията на Балканите е мисия възможна.

Пред БГНЕС еврокомисарят Мария Габриел каза, че проектът е пример за това колко успешна е програмата „Еразъм +“ и че възнамерява да предложи иновационна програма за Западните Балкани, в която да има място за образованието и до края на мандата и всички 6 от региона да бъдат част от програмата „Еразъм+“, защото сега това не е така.

„От 1987 г. над 10 млн. европейски граждани са ес възползвали от тази програма. Нашата заявка е това да продължи в по-големи мащаби в следващия мандат. България има много важна роля – тя е да бъде регионален лидер, тя е да бъде още един гарант за стабилност, за сигурност, за това да показваме, че европейската перспектива носи за реализация на младите хора, за реализация на научните изследвания и стартиращите компании“, каза тя.

Габриел коминтира още, че в посока на насърчаването на комуникацията на младите хора със свои връстници по света е било намаляването цените на роуминга.

„Освен това имаме регионална академия за киберсигурност, имаме дигитални хъбове. В момента се работи за това отпуснатите 30 млн. евро, които успяхме да отпуснем по Европейския инвестиционен фонд да допринесат за подобряване на дигиталната инфраструктура“, посочи Габриел.

На връчването на сертификатите присъстваха българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, посланикът на Република Сърбия Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, посланикът на Северна Македония у нас Н. Пр. Марян Гьорчев, зам-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, изпълнителният директор на Център за развитие на човешките ресурси Петьо Кънев и зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов.

Посланикът на Македония у нас Н. Пр. Марян Гьорчев с гордост посочи, че двете му дъщери са учили в чужбина по програмата „Еразъм“, но са се завърнали в Македония и там работят. Именно това пожела да направят и сънародниците му.

„Лидер не означава да знаете всичко. Нужно е да знаете това, което е необходимо. В тази посока, за да се изгради един истински лидер е важно отношението към властта, но не само като власт, а и като управление. Трябва да знаете, че социално нещо“, заяви той.

Посланикът каза, че много хора, станали лидери, сякаш биват упоявани и се събуждат различни, не познават никого, живеят в друг свят и това вече не са истинските лидери.

„Истинските лидери се връщат оттам, откъдето са дошли. Започват да работят това, което са работили и преди това. Те се социализират с хората, с които се знаят още от детската градина. Това са лидерските принципи. Зад всеки лидер трябва да бъде изключителна личност“, описа Гьорчев качествата на лидера и добави, че когато си лидер трябва да бъдеш 100 пъти по-отговорен от обикновено. /БГНЕС