„Младост 1“ на протест заради премахнати детски съоръжения

Жители на столичния квартал „Младост 1“ излязоха на спонтанен протест тази вечер. Причина затова стана премахването на детските съоръжения от полянката между блоковете 19, 20 и 21 в квартала, предаде репортер на БГНЕС.

Отстраненият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, която е под домашен арест написа в социалната мрежа, че нищо не може да направи, освен да призове хората да излязат и защитят терена, за който се бориха и заради, който Иванчева беше избрана от жителите на района.

„Това е абсолютна скандална постъпка. Днес на обяд е издадена заповед и след един – два часа катерушките, както виждате са премахнати. Те са здрави, няма протокол, в който да се казва, че те са опасни. Те са върху тревна площ. Не могат да се премахват от частен терен за сметка на общината“, заяви Иванчева и каза, че общината трябва да даде предписание на собственика, той да ги премести и да се предприемат мерки. Тя добави още, че районната администрация, по време на нейното кметуване, е завела дело за материално право, спрямо реституцията и съдът е казал, че тази територия няма да бъде върната.

Сред протестиращите на полянката е общинският съветник Войслав Тодоров, който недоумява защо район „Младост“ премахва съоръжения от частен терен за своя сметка.

„Този терен трябваше да стане общински, но след повече от две години той продължава да е частен, въпреки че планираното строителство там беше осуетено. Случилото се днес кара хората да се притесняват, че днес премахват детските съоръжения, утре идват багерите“, заяви Тодоров.

Притеснение в него буди бързата реакция и най-вече, че не е спазена процедурата по доказване на това, че съоръженията са опасни.

„В становището пише, че те са „морално остарели“, но това не означава опасни. Няма никакви основания да се махнат тези детски съоръжения от частния терен“, обясни Тодоров и добави, че премахването на опасни съоръжения от частен терен е задължение на собственика му, а не на общината. Тя следва да пристъпи към такава стъпка ако предписанието й не бъде изпълнено.

Жителите на „Младост“ искат на това място да бъде възстановена детската площадка и теренът да стане общински и обявиха, че продължават с протестите.

В същото време стана ясно, че е издадена виза за проектиране на терен в съседство на полянката. По думите на временно изпълняващия длъжността кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев става дума за офис сграда, която ще се намира на ъгъла на улиците „Димитър Моллов“ и „Стоян Чомаков“. Сградата ще е на три етажа с кота корниз 10 метра и подземни гаражи. Арх. Русев увери също така, че на полянката между бл. 19, 20 и 21 няма да се строи, защото издаденото разрешение за строеж е отменено. Той добави още, че на други три площадки също ще бъдат премахнати опасни съоръжения.

Русев подчерта, че от няколко месеца работи и по въпроса да премести инвеститорите, чиито терени попадат в междублокови пространства.

„14 частни инвеститори ще бъдат преместени на терен, който е на „Софийски имоти“. Той се намира зад магазин „Хит““, добави Десислава Иванчева, която изрази задоволство от факта, че продължава да се работи по започнатото от тях./БГНЕС

Категории: