Младото Божоле е тук, посрещнаха го 2000 почитатели на виното в София

Близо 2000 души се събраха, за да уважат близо 20-годишната традиция по посрещане на младото вино "Божоле" (Beaujolais Nouveau 2022), предаде репортер на БГНЕС.

"Събитието е толкова важно, защото свързва България и Франция около традицията за консумиране на вино". Това заяви председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе преди старта на церемонията по посрещане на младото вино.

„Денят на Божолето” традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Този ритуал се спазва и в България, където всяка година в третия четвъртък от месец ноември започва консумацията на младото френско вино. Едва след това, според Закона за виното във Франция, може да стартира продажбата му на световния пазар.

На снимката: Стефан Делайе

Стефан Делайе обясни, че вкусът на „Божоле” е стара традиция. „През 50-те години са разрешили на френските производители да отворят бутилките по-рано, защото е имало излишък на виното и оттогава празникът е останал като традиция. Близо 70 години хората се събират и опитват това пивко вино”, посочи той.

Само в София виното посрещат 2000 души, но традицията се спазва по целия свят. „Тази вечер се празнува навсякъде по света и се консумират 30 млн. бутилки в 110 страни и България се нарежда сред всички столици, които консумират това вино в един и същ момент”, каза още той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че за нея е чест да присъства на този празник и подчерта, че това е една традиция, която има няколко десетки години история. Йотова посочи, че на това събитие се завързват много приятелства, както и общи проекти и идеи.

„Благодаря за огромната дейност, която извършва представителството на Френско-българската търговска и индустриална камара в София. Пожелавам нашите отношения да се развиват все по-добре, не само в бизнес партньорството, но и във всяко едно отношение”, каза още тя. /БГНЕС