Много страни осъдиха Русия по време на преговорите на Г-20

Много от Групата на 20-те икономически най-големи държави осъдиха инвазията на Русия в Украйна и я призоваха да сложи край на войната по време на преговорите в Индонезия на ниво министри, каза домакинът в заключителното си изявление рано в неделя.

Двудневна среща на финансовите министри и управителите на централните банки в Бали завърши без съвместно комюнике заради несъгласия с Русия относно войната.

Но западните страни оказаха натиск върху Русия за военното нападение, обвинявайки Москва, че е разтърсила световната икономика, а нейните технократи в съучастие в предполагаеми военни престъпления, извършени по време на инвазията.

„Много членове се съгласиха, че възстановяването на световната икономика се е забавило и е изправено пред сериозен неуспех в резултат на войната на Русия срещу Украйна, която бе решително осъдена, и призоваха за прекратяване на войната“, се казва в декларацията на Индонезия.

Джакарта, която балансира неутралната си външнополитическа позиция с домакинството на срещата на върха на Г-20 през ноември, замени съвместното комюнике с изявление на председателя от 14 параграфа, което не попада под флага на форума и включва два раздела за различията между членовете.

„Един член изрази мнението, че санкциите задълбочават съществуващите проблеми“, се казва в съобщението, като очевидно се има предвид Русия, която отрече да носи вина за настоящите глобални икономически проблеми.

Нямаше и консенсус в рамките на Г-20 относно глобалната продоволствена криза, изострена от инвазията на Русия, която заплашва да изложи на риск от глад милиони в развиващите се страни.

„По-голямата част от членовете се съгласиха, че има тревожно нарастване на хранителната и енергийната несигурност“, каза Индонезия.

„Много членове са готови да предприемат бързи колективни действия.“

Неуспехът да се излезе със съвместно комюнике дойде седмица след като руският външен министър Сергей Лавров напусна преговорите на Г-20 в Бали заради критики към Москва.

Русия изпрати само заместник-министър на финансовите преговори, а нейният финансов министър участва онлайн.

В други области, всички членове потвърдиха ангажимента си за прилагане на промени в международните данъчни правила, които трябва да влязат в сила през 2024 г., координиране на политики за контрол на пандемията Covid-19 и справяне с нарастващата инфлация и изменението на климата.

Следващата среща на финансовите министри от Г-20 ще се състои през октомври във Вашингтон. /АФП