Много въпросителни преди срещата на върха в Брюксел

Новите щамове на коронавируса тревожат Брюксел, както и опасенията за тяхното разпространение в следващите месеци, съобщава „Евронюз“.

С бавна ваксинационна кампания и допълнителни ограничения върху циркулацията, наложени от някои страни, 27-те държавни и правителствени ръководители ще трябва да проучат решение за ограничаване на пандемията, което гарантира координация на реакциите. Приоритетът е да се ускорят ваксинациите в цяла Европа, написа Шарл Мишел в Туитър, а това означава ускоряване на процеса на разрешаване и производство на ваксини. Как? На масата има много предложения, като например увеличаване на производствените обекти чрез насърчаване на фармацевтичните компании да споделят своето ноу-хау с други производствени компании. Друг вариант е производството да се възложи извън ЕС, например на заводи, разположени в Индия, казват източници от ЕС. Но европейските институции, изглежда искат да настояват за необходимостта от разработване на ваксини за борба с нововъзникващите варианти на вируса. Някои държави-членки като Дания и Белгия настояват за проект за ускоряване на разработването на бъдещи ваксини. Ключът е скоростта на секвениране на вируса, която в Европа все още е много ниска. В този контекст Европейската агенция за контрол на заболяванията (ECDC) постави на масата договор от 200 милиона евро, който ще бъде използван от държавите-членки за извършване на изследвания и получаване на последователности на вариантите.

Но в допълнение към актуализирането на ваксините, идеята за създаване на мрежа от клинични изпитвания, която не съществува досега, изглежда се налага. И докато някои държави-членки започват да обмислят отварянето за лятото, други страни търсят допълнителни ограничения, тъй като инфекциите в някои региони остават високи. За тези, които са зависими от туризма, пробив може да бъде създаването на паспорт за ваксинация в целия ЕС, който да им позволи пътуването това лято. Лидерите ще говорят за това, но въпросът остава деликатен по отношение на аспектите, свързани със сигурността на данните и не само. „Европейският паспорт може по някакъв начин да даде привилегирован достъп или свободно движение на някои граждани пред други и това е много трудно да се примири със свободното движение в ЕС, обяснява Алберто Алемано, професор по европейско право. Със сигурност има нужда от по-висока процент на ваксинация, така че сме далеч от момента, в който трябва да започнем да обсъждаме паспорта. Но също така бих казал, че това крие много други рискове. Последиците ще бъдат доста дискриминационни по своята същност, тъй като само някои категории лица могат да са ваксинирани". Отговорът на пандемията предизвика смесени отговори от държавите-членки, които сега са на различни етапи от пускането на ваксината. Европейските лидери през следващите месеци ще имат работа, за да се опитат да поддържат единство. /БГНЕС