Многохиляден протест в Лондон срещу политиката на правителството спрямо кризата в Афганистан

Хиляди протестиращи се събраха днес в центъра на Лондон, за да демонстрират срещу отговора на Великобритания на кризата в Афганистан, пише „Дейли мейл“.

Участниците се събраха пред Даунинг Стрийт и изпълниха Оксфорд Съркъс и Хайд Парк, критикувайки правителствените действия по отношение на талибаните в тази близкоизточна държава.

Мъже и жени развяха знамето на страната и вдигнаха огромни плакати по време на протеста.

Талибаните започнаха последното си нападение над Кабул в неделя и завзеха властта, след като президентът Ашраф Гани избяга в Дубай, според съобщенията с тлъста пачка пари и луксозни автомобили.

Незабавната реакция на Запада бе широко критикувана, тъй като евакуира своите граждани, но до голяма степен оставя афганистанците в ръцете на бруталните ислямисти.

Дъждът днес не уплаши протестиращите, които се отправиха към центъра на Лондон, за да призоват Великобритания да направи повече, за да помогне на изоставените цивилни и да се противопостави на терористичната група.

Те вървяха по улиците сред червено-зелена мъгла– два от цветовете на афганистанското знаме – и с издигнати плакати.

Един плакат казваше: „Спрете потискането на афганистанските жени“. На друг се четеше: „Талибаните не са се променили“, а друг добавяше: „Искаме мир“.

Страните от НАТО изведоха гражданите си от Афганистан тази седмица и се смята, че досега 12 000 са били спасени.

Но отношението към афганистанското гражданско население предизвиква удивление, а критериите за попадане на самолет за евакуация, остават под съмнение.

Доминик Рааб снощи отказа да се извини, че не е осъществил решаващо телефонно обаждане, докато е бил на почивка, за да потърси помощ за афганистански преводачи.

Борис Джонсън настоя вчера, че той „абсолютно“ и напълно се доверява на външния министър, тъй като правителството предприе отчаяна операция, за да затвърди несигурната си позиция.

Но още един друг злепоставящ факт бе разкрит: Рааб не е разговарял с никой от своите чуждестранни колеги в дните, предшествали завземането на Кабул от талибаните.

Външното министерство твърдеше, че той не е разговарял с афганистанския външен министър миналия петък - въпреки съветите на висши служители - тъй като е бил „ангажиран с редица други разговори“.

Но се разбира, че е говорил с британски официални лица и колеги министри едва в седмицата преди талибаните да превземат Кабул.

Рааб, който бе отседнал в луксозен морски курорт на Крит, започна да се обажда на чуждестранните си колеги едва в неделя следобед, след като въстаниците влязоха в афганистанската столица. Министерството на външните работи снощи отказа коментар. / БГНЕС