Многохилядни протести в Щутгарт, Париж и Букурещ срещу ограниченията

Около 10 хиляди противници на строгите противоепидемични мерки излязоха на демонстрация в Щутгарт, Германия, съобщава ТАСС, позовавайки се на вестник „Билд“.

Според вестника повечето от участниците в демонстрацията в събота не са носили защитни маски. Няколко пъти хвърляли камъни по журналистите, отразяващи демонстрацията.

В момента Германия е под карантина, но не толкова тежка, колкото през зимата. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги. Увеличението на броя на заразените намаля през януари и февруари, но от март процентите отново започнаха да нарастват експоненциално. Експертите отдават това на разпространението на по-инфекциозен щам. Предполагаше се, че от 22 март уличните тераси на ресторанти, кина и театри ще могат да възобновят работата си, но тези планове все още се отлагат. Затварянето е удължено до 18 април.

Според последните социологически проучвания в Германия само 19% от анкетираните (минус 23 п.п. спрямо февруари) от почти 1,5 хиляди са доволни от работата на кабинета на министрите в борбата с коронавируса, 79% са недоволни. 2% не са решили за отговора.

Протестни демонстрации срещу ограничителните мерки, наложени от властите поради пандемията се проведоха за седми пореден ден и в Букурещ, и в други градове в Румъния.

Протестиращите в Букурещ преминаха от Университетския площад до площада на Победата, където се намира централата на правителството и Двореца на парламента.

Демонстрантите развяха трицветни знамена, надуваха вувузели и удряха по тенджери и тигани. Те скандираха: "Свобода", "Долу предателите", "Партиите са различни, безразличието еднакво" и критикуваха "санитарната диктатура" искайки оставката на правителството, като изразиха недоволството от затварянето на училищата, по-краткото работно време на магазините и задължителното носене на маски на открито.

Повечето от протестиращите бяха без маски и не спазваха социална дистанция. Сред участниците бяха представители на опозиционната парламентарна партия "Алианс за обединение на румънците" с лидера й Джордже Симион. Колоната на протестиращите беше придружена от жандарми.

Според Agerpres броят на протестиращите на площада на Победата е бил около 1000. Представител на полицията в Букурещ заяви, че организаторите на протеста ще бъдат глобени, тъй като броят на участниците в него значително надвишава 100-те души, разрешени от санитарните норми. По време на шествието не са регистрирани инциденти.

Преди седмица румънските власти затегнаха ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. По-конкретно беше въведен вечерен час в почивните дни от 20:00 вместо от 22:00, а работното време на магазините беше намалено. Протести срещу тези мерки бяха проведени и в редица други градове в Румъния.

Във Франция пък артисти организираха демонстрация пред Министерството на културата в Париж с искане за повторно отваряне на театрите.

„Паризиен“ публикува видео, в което млади хора, съблечени до кръста, издигат лозунгите „Нашата култура се краде!“ и "Ще умрем, но не на сцената!" Демонстрантите написаха тези и други лозунги върху телата си. Повече подробности за демонстрацията не бяха съобщени.

Друга акция се проведе в събота сутринта рано в Безансон, където културни дейци, облечени в черни одежди и понесоха кресло от театрален салон по улиците на града под звуците на траурен марш. Демонстрантите обезпокоиха много жители, крещейки и ридаейки около огън в голям бокал, издигнат в средата на малък площад малко след 06:00 ч. Според радио France Bleu, с действието си артистите са искали да покажат на публиката „погребението на театъра, какъвто го познават зрителите“.

Театрите и концертните зали във Франция бяха затворени в края на октомври 2020 г. преди втория режим на изолация от началото на пандемията. Оттогава културни дейци многократно настояват властите да възобновят работата на тези институции възможно най-скоро, студенти и художници дори „окупираха“ няколко театрални заведения. На 31 март френският президент Еманюел Макрон обеща постепенно да възобнови работата на театрите, музеите и кината от началото на лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява. /БГНЕС