Множество неясноти преди полските парламентарни избори

Управляващата партия Право и справедливост (ПиС) на Полша е почти сигурна, че ще спечели парламентарните избори в страната на 13 октомври. Партията е на път да заеме най-много места в парламента, констатира в анализ Ян Циенски от POLITICO.

Според проучване на общественото мнение на POLITICO ПиС вероятно ще получи 47 процента - много по-напред от водещата опозиционна партия - центристката Гражданска коалиция (ГK), подкрепата за която е около 28 процента.

Но тези числа не казват цялата история. Разтревожени от това, което наричат пълзящ авторитаризъм, трите най-важни опозиционни партии в Полша вероятно ще сформират коалиционно правителство, ако успеят колективно да изпреварят управляващата партия.

Заедно с Гражданската коалиция - изградена около партията Гражданска платформа, основана от президента на Европейския съвет Доналд Туск - са левицата, трипартийна групировка, за която се предвижда да получи 12 процента, и дясната Полска коалиция, която се очаква да получи около 6 процента на вота.

Поставени заедно тези три политически групировки и по същество са държат с ПиС контрола в 460-членната долна камара на Полша - Сейма.

Националистическата ПиС е на път да заеме най-много места в парламента - но тези числа не разказват цялата история.

"Със сигурност ще трябва да сформираме коалиция с други партии", заяви лидерът на Гражданската платформа Гжегож Счетина пред в. "Газета Виборча".

Ако излязат отгоре, вероятно те ще работят заедно. Трите групировки го направиха във временен съюз по време на изборите за Европейски парламент през май и също така до голяма степен се съгласиха да не се кандидатират един срещу друг в 100-членния сенат – имащият по-малко сила орган от Сейма.

"Полша днес е авторитарна държава, управлявана от авторитарно правителство", заяви Владислав Косиняк-Камиш, лидер на Полската народна партия, пред Полсат нюз тази седмица. "Чувствам, че еднопартийното управление не служи добре на Полша. Винаги е по-добре да има няколко групировки."

Игра с числа

Все още има много неща, които могат да се объркат за опозицията. Изборният й гамбит би проработил само ако групата на Косиняк-Камиш се вмъкне в парламента. В момента тя се намира само на 1 точка над 5-процентовия праг, необходим за спечелването на места. Ако партията падне под това ниво, почти няма шанс ПиС да не спечели абсолютно мнозинство от места.

Сложната система за преброяване на гласовете на Полша разпределя гласовете на партиите, които паднат под прага, на онези, които са я прескочили и влизат в парламента, и дава бонус на най-големите партии. Това е причината ПиС да спечели абсолютно мнозинство през 2015 г., когато няколко каращи се помежду си леви партии разделиха вота през същата година и не успяха да минат през прага.

Ако обаче ПиС спечели 45 или повече процента, системата за разпределение на гласовете означава, че вероятно ще получи мнозинство, независимо какви правят другите партии.

Друг усложняващ фактор е крайно дясната конфедерация, нова група от радикални партии, чийто най-видим лидер е професионалният досадник и бивш евродепутат Януш Корвин-Мике - най-известен в останалата част на Европа за поставянето под въпрос на интелигентността на жените и дали на тях трябва да бъде разрешено да гласуват.

Конфедерацията също жонглира около 5-процентовия праг - усложнявайки изчисленията на всеки. Кандидатите от Конфедерацията бяха блокирани от предизборни дебати, организирани от клонящата към опозицията радиостанция TOK FM - явно заради неприятните си възгледи. Държавната телевизия, която се превърна в пропагандист на ПиС, също се опита да минимицира ролята на тази партия - игнорирайки я в неотдавнашна прогноза за изборите, въпреки че Конфедерацията получи 5 процента в проучване на общественото мнение. Конфедерацията изправи държавната телевизия пред съда заради пренебрежението и спечели.

"Ако Конфедерацията падне под 5 процента, тогава ПиС би се изправила срещу всички. Ще бъде много трудно да се каже кой ще получи мнозинство", заяви Яцек Кучарчик, президент на Института за публични въпроси, варшавски мозъчен тръст.

Ако крайнодесните спечелят места, тогава нито ПиС, нито другите опозиционни партии вероятно ще имат достатъчно места, за да могат да управляват самостоятелно.

ПиС заяви, че няма да работи с крайната десница. Лидерът на партията Ярослав Качински заклейми Конфедерацията като "проруска формация" и изключи коалиция, казвайки пред полските медии: "Няма за какво да се говори. Определено я изключвам."

„Въпросът е кой може по-добре да мотивира своите избиратели да се явят и да гласуват“, смята Яцек Кучарчик.

ПиС се оказа идеологически приспособима в миналото, но ако трябваше да търси партньорство с Коалицията, тя би била неудобен партньор, който ще изплаши някои от по-центристките избиратели на ПиС и ще създаде проблеми на Право и справедливост преди президентската следваща година избори.

Има два допълнителни фактора: неопределилите се за кого ще гласуват избиратели и общата избирателна активност.

Повечето проучвания на общественото мнение показват, че по-малко от 10 процента от избирателите тепърва ще решават. Тъй като опозицията и ПиС са с толкова приблизително равни сили, а малко хора преминават от един лагер в друг, тези колебаещи избиратели вероятно ще бъдат решаващи.

Тогава стигаме до избирателната активност. Поляците не са склонни масово да гласуват - избирателната активност през 2015 г. е била едва 51 процента. Но за четири години на власт правителство на Право и справедливост повиши политическата температура в Полша до точката на кипене и се очаква този път участието на избирателите да бъде по-голямо.

Това може да е лоша новина за ПиС, която вече мобилизира основните си избиратели - скокът на избирателната активност вероятно би бил плюс за опозицията.

„Въпросът е кой може по-добре да мотивира своите избиратели да се явят и да гласуват“, каза Кучарчик. "На европейските избори ПиС свърши много по-добра работа от това - това не е нещо, което можем да разберем, ако гледаме проучвания на общественото мнение. Ще чакаме резултатите със затаен дъх."/БГНЕС