Мнозинство в ЕС срещу забраната на зърнения внос от Украйна

Повечето страни от ЕС са против удължаването на забраната за внос на украинско зърно след средата на септември, казаха пред POLITICO четирима дипломати от ЕС, отхвърляйки призивите на пет източни страни членки да запазят ограниченията.


Забраната изтича на 15 септември, но пет централноевропейски страни (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) настояват тя да бъде удължена поне до края на годината. Според един от дипломатите на срещата си в сряда посланиците на 22 страни от ЕС са се противопоставили на предложението на централноевропейските държави или са били скептични към него. Франция и Германия са показали най-критично отношение към удължаването на забраната. Двама представители на ЕС отбелязаха, че някои страни от блока са съпричастни към трудностите, пред които са изправени България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, и затова са се обърнали към Еврокомисията с молба да разгледа възможните алтернативи. Един дипломат каза, че решението за удължаване на ограниченията за внос ще бъде политическо поради предстоящите избори в Полша.

През април пет държави от Централна Европа забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да установи първо до 5 юни, а след това до 15 септември ембарго върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни семена: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед семена. /БГНЕС