Мнозинството сърби са срещу НАТО и ЕС

Над 70% от сръбските граждани, участвали в ново проучване, са против санкциите срещу Руската федерация. Повече от половината от участниците в проучването (52%) са против присъединяването на страната към Европейския съюз, а 91% от анкетираните са категорично против присъединяването към НАТО. Тези данни от проучването на независимата организация "Нов трети път" са публикувани от вестник „Политика“.

Според проучването 72% от анкетираните се обявяват против налагането на санкции срещу Русия, а 59% смятат, че санкциите вредят повече на Запада, отколкото на Русия. 41% от гражданите смятат, че причината за руската инвазия в Украйна е желанието на НАТО да се разшири на Изток, а други 16% посочват, че причината е „денацификацията и демилитаризацията“ на Украйна. 59% от гражданите обвиняват западните страни за конфликта.

Анкетираните се обявиха против присъединяването към Европейския съюз (52%) и НАТО (91%).

Сред световните лидери най-висок рейтинг имат китайският лидер Си Цзинпин, руският президент Владимир Путин и унгарският министър-председател Виктор Орбан - от страните Русия, Китай и Унгария. Френският президент Еманюел Макрон е в средата на списъка, а президентът на САЩ Джо Байдън и бившият британски премиер Борис Джонсън, както и техните страни, получават най-ниски оценки.

Проучването е осъществено с подкрепата на Националния фонд за демокрация (NED) между 13 и 19 юни и обхваща 1285 участници. /БГНЕС

Категории: