МО и посолството на САЩ се извиниха за Чешнегирово, собственикът на цеха ще получи обезщетение

Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски.

Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който в съботния ден даде извънреден брифинг относно влизането на американски военни по време на учение в цех, докато вътре има работници, предаде репортер на БГНЕС.

Докато служебният военен министър даваше брифинг за медиите от Посолството на САЩ у нас изпратиха изявление, с което поднесоха извинения на частното предприятие и служителите в сградата. От там категорично заявиха, че по време на действието не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия.

Инцидентът станал по време на военно учение в Чешнегирово. Като част от въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21”, проведено между 10 и 14 май, американски военнослужещи от 173-та въздушно-десантна бригада проведоха учебна симулация на овладяване и обезопасяване на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово.

В учението на НАТО, проведено в България, участват над 2000 военнослужещи, с над 100 самолета, изключително мащабно учение. Учението е много успешно за всички съюзнически сили, уточни служебният министър.

Съюзническите военнослужещи, със задача да прочистят района на десанта, излизат извън периметъра на учението и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите в цеха. Подчертавам, че не е проявено никакво насилие. Не са използвани никакви груби методи и мерки. Военните са наредили на българските граждани, работещи в цеха, да седнат, разясни още Панайотов.

Въпреки това, каза той, инцидентът е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски.

Министерство на отбраната и аз лично съм наредил проверка по случая, допълни министърът и уточни, че тя ще бъде готова в рамките на 3 дни и оповестена пред медиите.

Министерство на обраната поднася извинения както на гражданите, които са били в цеха, така и на собственика на фирмата. МО поема ангажимент да обезщети фирмата, ако са нанеси щети, заяви още Георги Панайотов.

От посолството на САЩ също поднесоха извинения и заявиха: Сухопътните сили на САЩ се отнасят сериозно към ученията и считат за приоритет безопасността на нашите военнослужещи, нашите съюзници и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата. Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще. /БГНЕС