МО: Маските не са част от униформата на гвардейците

Въпреки заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за задължително носене на предпазна маска на обществено място, гвардейците не носят такава, предаде репортер на БГНЕС.

Гвардейците, които са на пост пред Президентството, не се налага да носят маски, защото спазват необходимото отстояние и между тях и преминаващите граждани няма контакт. Това заявиха от Министерството на отбраната за БГНЕС.

Съгласно разпоредбите на Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България предпазните маски не са част от униформата на гвардейците, казаха от МО.

От там заявиха още, че "военнослужещите от Националната гвардейска част спазват въведените противоепидемични мерки, които целят опазване на тяхното здраве".

Според последните данни, обявени на днешния брифинг на Националния оперативен щаб, броят на заразените с коронавирус нараства. Само за последното денонощие са регистрирани 90 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 1171 души. Общият брой на излекуваните е 193.

През тази и следващата седмица се очаква пик на заразените със смъртоносния вирус. По тази причина властите въведоха по-строги мерки, сред които е и задължителното носене на предпазни маски. Извънредното положение в България е в сила до 13 май. /БГНЕС