МО: Министерството може да отпусне средства за Пантеона, но кметът трябва да поиска

Министерството на отбраната би могло да окаже финансова помощ на местните власти за опазване и възстановяване на военните паметници, но само ако местната власт го пожелае.

Това се казва в отговор на военното министерство до БГНЕС за състоянието на Пантеона на загиналите български воини в Сръбско-българската война от 1885 г. край Сливница.

За разрухата, която започва да превзема монумента, БГНЕС писа в края на месец януари тази година.

Битката при Сливница, която ще остане в историята с наименованието „Войната на капитаните срещу генералите“, е определяна като бойно кръщение на младата Българска армия. С победата българите практически защитават Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

И както от МО отбелязват: Пантеонът край Сливница е един от най-внушителните и знакови военно-исторически мемориали на територията на страната. Неговото предназначение е да увековечи подвига и саможертвата на загиналите по време на Сръбско-българската война от 1885 г.

Министерството признава, че след 2000 г. пораженията по Пантеона стават все по-видими и неизбежни, а нуждата от ремонт – все по-наложителна и спешна. Повечето от металните букви и орнаменти са пострадали, като на места те са били заменяни с пластмасови или метални такива. Рушенето на паметника става основно под въздействието на заледяванията през зимата.

Пантеонът е вписан в Националния регистър на военните паметници за Софийска област. Той е със статут на публична общинска собственост.

Запитани как ведомството подпомага или би подпомогнало неговото поддържане от МО отговориха:

„органите на изпълнителната власт, на които са предоставени за управление военни паметници, ежегодно планират средства в бюджетите си за тяхното опазване и поддържане”.

„Министерството на отбраната също би могло да окаже финансова помощ на местните власти за опазване и възстановяване на военните паметници, но само по реда, определен от Закона. За целта би следвало кметът на община Сливница да внесе докладна записка до Областната комисия „Военни паметници“ относно състоянието на Пантеона. В нея би трябвало да се съдържа проект за извършване на ремонтно-възстановителни дейности, придружен от съответната количествено-стойностна сметка. След като Областната комисия одобри предложения проект, тя го изпраща за съгласуване до министъра на отбраната. Едва тогава Министерството на отбраната би могло да отпусне средства за ремонт на Пантеона, но само в рамките на отпускания ежегодно от Министерството на финансите допълнителен трансфер за финансиране на дейностите по опазване, ремонт, възстановяване и изграждане на военни паметници”.

От военното министерство припомнят, че „всяка година в навечерието на празника на Сухопътните войски на 19 ноември със заповед на командира на Сухопътните войски се създава организация за поддържането на военните паметници на територията на община Сливница - „Пантеона на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 г.” в с. Гургулят и „Паметника на капитаните” в района на бившето военно формирование 24300 - Сливницa. Военнослужещи от Сухопътните войски извършват почистване и освежаване на паметниците”.

Пантеонът на загиналите български воини в Сръбско-българската война от 1885 г. край Сливница е построен по инициатива на Фондация „13 века България“ през периода 1983-1985 г. в местността „Църквище“ до с. Гургулят, където се разиграват едни от най-решителните за изхода на войната боеве. Средствата за изграждането му се набират чрез общонационална дарителска кампания. Монументът представлява величествена пресечена четиристенна пирамида с височина 20 метра и площ от около 700 кв. м., издигната от червен бетон. В средата има статуя на жена, която символизира скърбящата за своите чеда „Майка България“. Тя е изработена от дефицитния и много скъп метал кварцит. /БГНЕС