МО: Обявяването на договора за производството на F-16 е очаквано

Обявяването на договора между Lockheed Martin („Локхийд Мартин“) и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано. Това съобщиха от българското военно министерство, след като по-рано днес американското военно министерство обяви споразумение на стойност 512 милиона долара с компанията за изтребителите за България.

Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г., заявиха от министерството на Каракачанов.

От там казаха още, че след доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.

БГНЕС припомня, че договорът предвижда производството на 8 самолета F-16 Block 70 (шест едноместни и два двуместни самолета), които да заменят стареещия флот на българските МиГ-29. Производството ще бъде извършено във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина.

Обширният пакет F-16 Block 70 за страната ни включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника за всички оперативни нужди. Това означава, че няма да се нуждаем от придобиване на каквито и да е артикули като въоръжение по отделни договори с трети страни или да търсим разрешения или лицензи от правителства за интегриране и използване на оръжия, което създава допълнителни разходи и несигурност.

Според американският сайт Джейнс Дифенс, поръчката за производство не включва двигатели и е част от общия пакет за доставка и поддръжка на F-16 за България, който е оценен на приблизително 1,3 милиарда щатски долара. /БГНЕС