МО: Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за наемане или закупуване на самолети

С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети.

Това заявиха от пресцентъра на военното ни министерство в четвъртък вечер.

снимка/архив

От оглавяваното от Димитър Стоянов в момента министерство информират, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти.

Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

Българският държавен глава, който представлява страната ни на първата Среща на Върха във формат „Европейска политическа общност“ в Прага, съобщи пред журналисти, че България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев. /БГНЕС