"Моят Вагнер" съдържа всичко за Вагнеровите опери

В Голямата зала на Българската академия на науките се състоя отложената с година премиера на книгата „Моят Вагнер“ на акад. Пламен Карталов, предаде репортер на БГНЕС.

„Отложихме премиерата на книгата, но сега вече сме спасени. След тържественото честване в тази зала на 24 май първата голяма значима инициатива на БАН е именно представянето на тази знаменита монография на маестро Пламен Карталов“, заяви Иван Гранитски, чието издателство „Захари Стоянов“ я издава.

„Моят Вагнер“ е уникална, защото съдържа не само режисьорския прочит и анализ на маестро Карталов, но един огромен обем от информация и оценки на редица световни режисьори, критици, солисти и др. В тези над 1000 страници се съдържа всичко, което може да се каже за постановките на Вагнеровите опери“, каза още Иван Гранитски.

На премиерата присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, акад. Георги Марков и много други интелектуалци и почитатели на оперното изкуство.

„Моят Вагнер“ разказва историята на поставянето на прочутата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на Нибелунга“ на българската оперна сцена.

„През четирите години на осъществяването за първи път у нас на знаменития 15-часов цикъл работихме заедно 52 артисти, над 200 души творчески и изпълнителски състав и още толкова от техническите служби, ателиетата и т.н. Така всеки от нас дава своя личен принос към световното честване на 200-годишнината от рождението на гениалния германски композитор и мислител Рихард Вагнер“, коментира директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов, инициатор и режисьор на проекта. /БГНЕС