Moderna и Pfizer/BioNTech се сблъскват в британски съд

Спор относно патентите за ваксината срещу Ковид-19 между фармацевтичните фирми Moderna и Pfizer/BioNTech ще бъде разгледан в съда в Лондон.


Предмет на спора е твърдението на американската фирма Moderna, че нейният американски конкурент Pfizer и германският му партньор BioNTech са нарушили патентното право за ваксината Comirnaty.

Moderna твърди, че ѝ се дължи компенсация за продукти, произведени след 7 март миналата година. Но Pfizer и BioNTech отричат нарушението и искат два патента на Moderna да бъдат оттеглени като "невалидни".

Изслушването ще започне във Върховния съд в Лондон се очаква да продължи до средата на май. Решението ще бъде взето на по-късна дата.

Moderna е предявила подобни искове за нарушаване на патенти срещу Pfizer и BioNTech и в други страни, по-специално в САЩ и Германия.

Компаниите спечелиха милиарди долари от използването на авангардната технология на Messenger RNA (mRNA) във ваксините.

Такива ваксини действат чрез предоставяне на генетични инструкции за превръщане на някои от клетките на гостоприемника във вирусоподобни частици, което подготвя имунната система за реакция. Те бяха одобрени в рамките на няколко месеца след обявяването на глобална пандемия от Световната здравна организация през март 2020 г.

През 2020 г. Moderna заяви, че няма да прилага патенти, свързани с Ковид-19, докато пандемията продължава. Но през март миналата година компанията обяви, че очаква нейната интелектуална собственост да бъде спазвана в държави, които не са с ниски и средни доходи, а доставките вече не са проблем. /БГНЕС