Moderna създава ваксина срещу новите варианти на вируса

Първата "доработена" ваксина срещу тревожните варианти на коронавирус, които се появиха в Южна Африка и Бразилия, успешно ги неутрализира след лабораторни проучвания, заявиха от американската компания Moderna.

Резултатите от проучването предполагат, че усилените срещу вариантите препарати след клинични тествания биха могли да бъдат пуснати на пазара до края на тази година.

Други компании също се надпреварват да произвеждат адаптирани версии на своите ваксини срещу коронавируса. Pfizer / BioNTech, която има подобна mRNA ваксина на тази на Moderna също е в процес на разработване на усъвършенствани ваксини срещу южноафриканския вариант B1351 и бразилския вариант P1, които изглежда са основната заплаха за настоящите имунизационни програми.

Moderna стана първата, която обяви резултатите си. Те изглеждат много обнадеждаващи, въпреки че засега е налична само основна информация от първоначалния анализ на резултатите.

Новата ваксина - наречена mRNA-1273.351 и създадена специално за борба с южноафриканските и бразилските варианти, произвежда по-високи нива на неутрализиращи антитела от стандартната ваксина на компанията - mRNA-1273.

„Стремейки се да победим продължаващата пандемия, ние оставаме ангажирани да бъдем проактивни, тъй като вирусът еволюира. Ние сме насърчени от тези нови данни, които засилват увереността ни, че нашата стратегия за усъвършенстване на ваксините ще възпрепятства тези новооткрити варианти”, заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna.

Компанията заяви, че има малко странични ефекти от ваксините и тези, за които се съобщава, са леки. Освен болка на мястото на инжектиране, най-честите оплаквания са за умора, мускулни болки и болки в ставите./БГНЕС, „Гардиън”