Moderna увеличава дозите в една ампула до 15

Администрацията по храните и лекарствата на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ (FDA) упълномощи американската компания Moderna да увеличи броя на дозите коронавирусна ваксина, които могат да се съхраняват в една ампула от 11 на 15. Това се посочва в съобщение, публикувано на уебсайта на регулатора.

"13-15 дози от ваксината вече могат потенциално да бъдат извлечени от флакон", се казва в съобщението.

Агенцията се надява, че промените ще помогнат за ускоряване на ваксинациите в САЩ и "по-бързото прекратяване на пандемията". Броят на изтеглените дози ще зависи от спринцовките и иглите, използвани за това, уточни регулаторът.

През февруари "Ню Йорк Таймс" съобщи, че FDA предварително е одобрила искането на Moderna за увеличаване на приемливия брой дози ваксина на ампула, но иска повече информация от фармацевтичната компания, за да потвърди, че подобна промяна няма да влоши качеството на лекарството.

В момента в Съединените щати са одобрени три коронавирусни ваксини: на „Пфайзер“, Moderna и на „Джонсън и Джонсън“. Ваксината на британско-шведската компания AstraZeneca очаква одобрение от медицинския регулатор.

Повече от 153,6 милиона души са били ваксинирани в Съединените щати, над 52,6 милиона от които са цялостно ваксинирани, според университета "Джонс Хопкинс". /ТАСС