Модната група Puig ще пусне акциите си на испанската борса

Испанската модна група Puig заяви, че планира да пусне акциите си на местната фондова борса. Групата притежава марките Nina Ricci, Paco Rabanne и има контролен дял в Jean Paul Gaultier, предаде АФП.

„Puig обявява намерението си да пристъпи към първично публично предлагане (IPO) с оглед листване на Мадридската фондова борса“, се казва в изявление на базираната в Барселона семейна група, специализирана в производството на парфюми и козметика.

Целта е да се наберат първоначално 1,25 млрд. евро чрез новоиздадени акции, след което ще се направи "по-голямо вторично предлагане" на съществуващите акции, притежавани от холдинговото дружество Exea.

Компанията не съобщи каква сума планира да набере чрез вторичното предлагане.

"Днешното съобщение е решителна стъпка в 110-годишната история на Puig", заяви председателят и главен изпълнителен директор Марк Пуиг.

„Първичното публично предлагане ще ни позволи да се конкурираме по-добре на международния пазар на красотата през следващия етап от развитието на компанията", каза изпълнителният директор.

Той вече беше повдигнал идеята за първично публично предлагане през октомври в интервю за Financial Times, като заяви, че това ще доведе до пазарна "дисциплина", без семейството основател да се откаже от контрола.

Основана в Барселона през 1914 г. от бизнесмена Антонио Пуиг Кастело, компанията се разраства през годините и се превръща в ключов играч в козметичната, парфюмерийната и модната индустрия.

Миналата година Puig отчете продажби в размер на 4,3 млрд. евро, което е с 19% повече от 2022 г., и нетна печалба от 465 млн. евро, което е с 16% повече от предходната година./БГНЕС