Модул към е-портала за COVID-19 ще генерира сертификат за имунизация

Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя уверено срещу битката срещу COVID-19. Ваксините идват, с тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва.

С тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов започна днешния брифинг относно разпространението на коронавируса в страната, предаде репортер на БГНЕС.

"Информационно обслужване" вече има разработен отделен модул към портала за COVID-19, където ще бъдат регистрирани направените имунизации. Самата система ще издава сертификат за имунизация, който може да служи за пътуване или друго. Ако в бъдеще има общоевропейски сертификат, той ще може да бъде приравнен и да служи за всички останали страни. Това заяви държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос на БГНЕС по какъв начин ще се регистрира ваксинацията срещу COVID-19 чрез системата на електронно здравеопазване и предвиждали се издаване на електронен паспорт за имунизация.

Имунизацията върви с доста други съпътстващи дейности, една от тях е ефектът от нея – колко е напрегнат имунитетът, колко е продължителен, посочи доц. Кунчев.

Той разясни, че в рамките на 24 часа всички, които извършват имунизации ще трябва да въвеждат данните за тях във въпросния портал, а след извършване и на втората имунизация, тъй като всички ваксини са с два приема, самата система ще генерира удостоверение за имунизация на лицето.

Министър Ангелов отчете, че процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове - 14%.

Отчитаме тенденция към намаляване на използваемостта на леглата, подчерта още той. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-много са заетите легла в Бургас – 62%, във Варна – 60%, както и в Ямбол, и в Русе. 41% от интензивните легла са заети, като най-много е процентът в София град.

Отчитаме това като изключително добра тенденция, отчете Ангелов.

Общият брой на заразен медицински персонал от началото на пандемията е 8661. Към момента положителните медици са 3311. В момента 176 медици има в лечебни заведения, от които 10 са в интензивни структури.

Доц. Кунчев отчете още, че България е на 17-то място в Европейския съюз и на 4-то на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост от COVID-19. Макар и по-бавно, намалява броят на хоспитализирани и починалите като по този показател за 14-дневния период България вече е на трето място в ЕС и продължава да е на първо място на Балканския полуостров.

Кунчев анализира, че макар бавно и колебливо, страната ни продължава да се движи надолу. 14-дневната заболяемост за периода от 7 до 20 декември в България е 425 на 100 000, което ни отрежда 17 място в ЕС и европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров.

Най-ниска заболяемост продължава да се наблюдава в област Кърджали със 149 случая на 100 000, а най-голяма е Варна – 626 души на 100 000. За София тя е 394 на 100 000.

Процентно намалява и положителността на направените тестове за COVID-19. Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи между 25 и 30%, заключи Кунчев.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който също участва в брифинга в Министерски съвет, съобщи, че се очаква през февруари – март да има одобрени 3 – 4 ваксини за употреба. От своя страна здравния министър поясни, че се разработват бърз информационен канал, по който лекарите да получават синтезирана информация за всяка една ваксина. Ще направим и среща с всички български медии между Коледа и Нова година, защото само чрез медиите ние може да стигнем до всеки гражданин и да му дадем най-важната информация, каза още Ангелов. /БГНЕС