МОК одобри участието на спортисти от Русия и Беларус под неутрален флаг на Игрите в Париж

Изпълнителният борд на Международния олимпийски комитет взе решение, че индивидуалните атлети под неутрален флаг, които са се класирали чрез съществуващите квалификационни системи на международните федерации, ще бъдат декларирани за отговарящи на условията за участие на Олимпийските игри в Париж в съответствие със зададените изисквания, обявиха от МОК. Индивидуалните атлети под неутрален флаг са такива с руски или беларуски паспорт.

Подобно на всички останали спортисти на Олимпиадата, индивидуалните атлети под неутрален флаг ще трябва да се съобразят и с правилата и регулациите на Олимпийските игри, включително антидопинговите.

Подобно на всички останали спортисти, те също така ще трябва да подпишат обновената молба, свързана с условията за участие в Париж. Това съдържа уважение към олимпийската страница, включително "мисията за мир на олимпийското движение".

Индивидуалните атлети под неутрален флаг ще бъдат поканени от МОК. Само ограничен брой спортисти ще се класират чрез съществуващите квалификационни системи на международните федерации. От 4600-те спортисти от света, които вече са си осигурили квоти за Париж 2024, има само 11 индивидуални атлети под неутрален флаг (8 от тях са с руски паспорт, останалите 3 с беларуски). За сравнение, към днешна дата над 60 украински атлети са се класирали за Олимпиадата идното лято. Очаква се украинската делегация да бъде почти същата като бройка като тази в Токио преди две години.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август догодина. /БГНЕС