МОН деполитизира средното образование със закон

С промени в 5 члена в Закона за предучилищното и училищното образование ресорното министерство ще забрани осъществяването на политическа и партийна дейност. Това става ясно от качените по-рано днес за обществено обсъждане промени, предаде репортер на БГНЕС.

Повод да бъдат предприети тези стъпки са тревожните тенденции, които се наблюдават през последните години, свързани с осъществяване на политическа и партийна дейност, както и свързаните с тази дейност зависимости, което е категорично неприемливо.

От ведомството са категорични, че системата на предучилищното и училищното образование трябва да бъде надпартийна, деполитизирана и свободна от налагане на идеологически и политически доктрини.

Поради това е важно на законово ниво да бъдат проведени посочените принципи за политическа неутралност. Това се изразява в недопускането педагогически специалисти в системата да извършват политическа дейност и да налагат политически и идеологически убеждения спрямо децата и учениците при провеждането на учебния процес. От друга страна са налице и множество случаи, при които служители от регионалните управления на образованието в страната също извършват политическа дейност и участват активно в мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори в страната както в процеса на осъществяване на агитация, така и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. По този начин в система на предучилищното и училищното образование, която по презумпция следва да е неполитизирана и надпартийна, се създават видими зависимости от политическо и партийно естество в нейната йерархия и управление. Подобни дейности, свързани с изразяване на политически убеждения и предизборна агитация накърняват принципа на политическата неутралност и може да доведат до недопустими последици за системата на предучилищното и училищното образование, за сметка на професионалното и експертно начало при нейното функциониране, назначения и управление и в интерес на образователния процес на децата и учениците.

В резултат на приемането на промените в Закона ще се направи сериозна крачка в посока на независимостта и деполитизирането на системата на предучилищното и училищното образование. Ще се осигури политическа неутралност и съответната независимост при изпълнение на държавната служба, предполагащо като резултат държавните служители при изпълнение на службата да се ръководят единствено от закона и законосъобразните актове на органите на държавната власт, спазването и защитата на правата, законните интереси и свободите на гражданите и интересите на държавата. Очакванията са да бъде ограничена възможността за оказване външно въздействие върху лицата, които изпълняват педагогически функции в системата на предучилищното и училищното образование, както и върху държавните служители в регионалните управления на образованието.

С промените ще се възпрепятства възможността за използване ресурсите и влиянието, които предоставя системата на предучилищното и училищното образование за провеждане на политическа и партийна дейност, предизборна агитация и др., за сметка на фокусиране върху функционирането на системата в интерес на обществото.

Очакваните резултати са свързани с премахване на политическата и партийна дейност в системата на предучилищното и училищното образование, недопускане на политическото и партийното влияние и зависимости при нейното функциониране, назначения, управление и контрол./БГНЕС