МОН награди участници в програмата „Хоризонт 2020”

Министерството на образованието и науката отличи за първи път най-успешните участници по програма „Хоризонт 2020”. Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева връчи грамотите за постижения на 16 организации в 9 категории, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е най-голямата програма в света, която финансира целево научни проекти, изследователи индивидуално, както и фирми за иновационни разработки. Програмата стартира през 2014 г. и приключва през 2020 г. Решихме да видим къде сме, какво е нашето участие и да използваме тези награди като една мотивация за най-добрите ни и активни участници. Но и като една мотивация за останалите български организации, било то научни организации, университети, фирми, но защо не и индивидуални стипендианти и бъдещите млади учени”, каза Ангелиева и добави, че нашето участие в програмата не е достатъчно активно и добави, че има още 450 отворени конкурса до 2020 г. Според нея трябва да направим всичко възможно усилията, които са положени до момента да ги удвоим.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” участва в най-много консорциуми, което означава, че самият университет има добра стратегия в различни направления на програмата – от енергия, околна среда до храни.

„За Софийският университет участието в европейските програми е изключително важно, защото те са белег за най-високо качество. Той изпълнява многобройни проекти, около 1/3, от които са по европейски програми, 1/3 от национално финансиране и 1/3 от договори с индустрията. Това признание го ценим изключително много, защото европейските проекти се печелят в условията на най-висока конкуренция”, заяви зам.-ректорът на СУ Николай Витанов.

„Днес ние даваме награди и на наши фирми, които са привлекли най-много средства. Имаме фирми, които са привлекли над 5 млн. евро за българската държава, респективно за въвеждане на нови технологии и иновации. Имаме награда за най-активен институт в рамките на БАН и Селскостопанската академия. Опитахме се да погледнем и към регионалните университети. Имаме няколко отличени, които имат проактивност в привличането на средства и участват в различни проекти”, обясни зам.-министърът и добави, че искат да насърчат, тези които са положили огромни усилия.

Най-много средства до момента по програмата е успял да привлече Институтът по механика на Българската академия на науките, фондацията „Приложни изследвания и комуникации” също е привлякла най-много средства, но като частна научна организация.

Грамота за най-активно висше училище по РП „Хоризонт 2020” получиха Техническия университет в София и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” за участието си в пет колаборативни изследователски проекти в РП.

Столичната община беше наградена като българската публична организация привлякла най-много средства по РП „Хоризонт 2020”. Грамотата беше приета от зам.-кмета по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

По време на награждаването зам.-министърът Карина Ангелиева обяви, че програмата „Хоризонт 2020” прелива в „Хоризонт-Европа” и тя ще се реализира до 2030 г. като бюджетът й е 100 млрд. евро, от които се надява България да успее да спечели 1 млрд. евро. /БГНЕС