Монблан се е смалил с над два метра за две години

Най-високия връх във Франция Монблан се е свил с над два метра през последните две години, съобщиха изследователи, измервайки алпийския връх на 4805,59 метра.

Спадът от 2,22 метра може да се дължи на по-малко валежи през лятото, каза Жан де Гарет, главен специалист в департамента От-Савой в югоизточна Франция.

„Монблан може да бъде много по-висок след две години, когато бъде следващо измерване", добави той.

Скалистият връх на планината е висок 4792 метра над морското равнище, но дебелата му покривка от лед и сняг варира от година на година в зависимост от вятъра и времето.

Изследователите го измерват на всеки две години от 2001г. насам, надявайки се да съберат информация за въздействието на изменението на климата върху Алпите.

Но „ние събираме данните за бъдещите поколения, не сме тук, за да ги интерпретираме, оставяме това на учените“, подчерта Де Гарет.

Около 20 души изкачиха планината в средата на септември, за да извършат измервания в продължение на няколко дни, разделени на осем групи, оборудвани с високотехнологични инструменти и - за първи път - дрон.

„Научихме много от тези измервателни кампании: знаем, че върхът постоянно се променя по височина и позиция, с до пет метра“, отбеляза Де Гарет. /БГНЕС