"Монд": Френските Алпи са били базата на руските шпиони в Европа, действали и в България

15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа.

Френският вестник "Монд" съобщава, че агентите принадлежат към елитно звено на руската военна разузнавателна служба GRU, което е отговорно за убийството на договори, саботажите и управлението на мъртви пощенски кутии. Говори се, че един от шпионите е участвал в опита за покушение срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Разследванията на западните разузнавателни служби след нападението над Скрипал през март 2018 г. доведоха до следите на шпионите. Между 2014 и 2018 г. руските агенти многократно са пребивавали в малки градове в югоизточна Франция, включително Анемас, Шамони и Евиан. Шпионите са били активни в България, Молдова и Черна гора, но не и във Франция.

Путин на посещение в щабквартирата на GRU в Москва

Според авторитетното издание "Монд" става въпрос за безпрецедентна операция, която е започнала през пролетта на 2018 г. В нея са участвали британски, френски и швейцарски разузнавателни служби, както и техни партньори и по-специално тези от САЩ. Благодарение на тази операция е съставен списък от петнадесет руски военни разузнавачи ( ГРУ). Те са били членове на едно и също звено, специализирано в атентати и са действали в Европа от 2014 г. до края на 2018 г.

Тази акция по залавянето на голям брой убийци, в която съществен принос има и Генералната дирекция за вътрешна сигурност на Франция DGSI показва, че петнадесетте офицери от ГРУ са преминали транзитно и са пребивавали във Франция през този период. Някои от тях са пребивавали по-често, други веднъж или два пъти. Те пристигали от Лондон, Москва, Испания или Швейцария. Шестоъгълникът е използван за да послужи за така наречения етап на "сигурност", преди тези агенти, владеещи подземни техники, да достигнат до крайната си дестинация.

Агентите на ГРУ най-редовно са отсядали в една и съща област, в Савоа, в градове като Анемас, Евиан или Шамони и в по-изолирани градове. Преди това те често кацали в Роаси или Лион, а един път и в Ница, преди да пренощуват в хотел в Кан. Често пъти обаче отивали и в Женева. Те наемали коли, за да отидат до Савоа. Този граничен регион с Швейцария, според френското контраразузнаване, е използван като резервна и логистична база за действията на ГРУ, които са били проведени на територията на цяла Европа.

Вчера германското правителство изгони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на бивш чеченски полеви командир. Двама служители на руското посолство в Германия бяха обявени за персона нон грата, защото руските власти, въпреки повторните и настойчиви искания, не са оказали достатъчно съдействие за разследването на убийството в берлинския парк Тийнгартен, извършено на 23 август 2019 г.

За последен път представителят на германското външно министерство Андреас Михаелис се обърна към руския посланик Сергей Начаев с подобна молба на 20 ноември. „Но руската страна бавеше изпълнението на искането на германското правителство за оказване на съдействие при разследването на престъплението“, се казва ше в съобщението на МВнР в Берлин. По-рано Федералната прокуратура, която пое разследването на гръмкото убийството съобщи, че има основания да предполага, че руските власти вероятно са отговорни за него.

След покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания през май 2018 г., за което са заподозрени служителите на ГРУ, 15 страни-членки на ЕС изгониха над 30 руски дипломати. /БГНЕС